Véglegesítette európai parlamenti választási programját az RMDSZ

Véglegesített európai parlamenti választási programját az RMDSZ – jelentette be csütörtökön Székely István főtitkárhelyettes, a dokumentumot kidolgozó bizottság koordinátora.

"Az RMDSZ 11. csíkszeredai kongresszusa 2013 májusában az Erős Európa, gyarapodó Erdély! Szövetségük az Európai Parlamentben című kongresszusi dokumentuma kijelölte azt az utat, amelyen a következő években haladni fogunk és megnevezte a jövőképünk megvalósításához szükséges eszközöket is” – hangsúlyozta Székely István.

A főtitkárhelyettes hozzátette: az erdélyi magyar nemzeti közösség érdeke a régiók és a közösségek Európájának építése, egy olyan Európai Unióé, amelyben az őshonos nemzeti közösségek és a nyelvi kisebbségek szülőföldjükön a számbeli többséggel egyenjogú közösségként tudnak jövőt építeni.

Székely István elmondta: az elmúlt hónapokban hosszas egyeztetést folytattak szakmai és rétegszervezetekkel, egyes szakemberekkel annak érdekében, hogy a program megfeleljen az erdélyi magyarok különböző területeken megfogalmazott érdekeinek.

A dokumentumnak két fő pillére van: a nemzetpolitikai törekvések, és az uniós szakpolitikák rész, ezen belül pedig kiemelt fontosságú a kisebbségvédelem és autonómia, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése, valamint a családvédelemmel, szociális biztonsággal foglalkozó fejezetek.

Az Erdély 2020-as gazdaságfejlesztési dokumentummal hamarosan kiegészülő 2014-es EP-választási program tartalmazza a Magyar Polgári Párt javaslatait is. Az RMDSZ európai parlamenti választási programja ITT elérhető.

Kimaradt?