Vincze: nem vagyunk az EU másodrangú polgárai

Elfogadhatatlannak nevezte Vincze Loránt, hogy a román állampolgárokat másodrangúként kezelje az Európai Unió. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje erről a román közszolgálati rádióban szerda este sugárzott vitaműsorban beszélt, amelyben más román pártok jelöltjei mellett bemutatta az RMDSZ-nek a munkahelyteremtésre és a fiatalok foglalkoztatására vonatkozó elképzeléseit.

„Számomra elfogadhatatlan, hogy a román állampolgárokat másodrangúként kezelje az Európai Unió, vagy, hogy ennek lehetősége egyáltalán felmerüljön” – fogalmazott Vincze Loránt. ,,Az RMDSZ mindig ellenezte a munkaerő-piaci korlátozásokat, Brüsszelben, az Európai Néppártban és az Európai Parlamentben is folyamatosan azt mondtuk, hogy a munkaerőpiacon az Európai Unió valamennyi polgára egyenlő” – hangsúlyozta Vincze.

A szövetségi jelölt szerint a szabad munkaerő-áramlás kérdésében Románia brüsszeli képviselőinek közös állásponton kellene lenniük, „hogy még csak fel se merülhessen a korlátozás lehetősége”. Vincze Loránt ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a május 25-i európai választásokat követően Románia és Bulgária polgárai is szabadon közlekedhetnek az Európai Unió tagállamaiban, és a Schengen-övezet teljes értékű tagjai lesznek.

Az RMDSZ jelöltje Maros megyében és Marosvásárhelyen folytatta kampánykörútját: Magyarfülpösön és Beresztelkén tartott látogatását követően Magyarón népes közönség hallgatta előadását az európai érdekképviselet fontosságáról, az EU fiataloknak és gazdáknak nyújtott lehetőségeiről. Csütörtökön a marosvásárhelyi családi majálison vett részt, ahol többek között a gulyásfőző verseny egyik zsűritagjaként ajánlott fel különdíjat a legsikerültebb gulyást készítő csapatnak.

Kimaradt?