Normalizálódik Victor Ponta és Traian Băsescu viszonya?

Érezhetően békülékenyebb hangon beszél az államfővel való viszonyáról a miniszterelnök, amióta ismét tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Victor Ponta kedden este elmondta, brüsszeli útja után telefonon értekezett Traian Băsescuval.

A hívást az államfő kezdeményezte ugyan, ám a kormányfő korábban azt nyilatkozta: még csak szóba állni sem hajlandó politikai ellenfelével.

A telefonbeszélgetésről a miniszterelnök csak annyit árult el, hogy Băsescu beszámolt neki brüsszeli útjáról. „Az államfő más témákról tárgyalt az EU döntéshozóival. Én a kormány tevékenységéről számoltam be. Minél kevesebb az átfedés, annál kevesebb köztünk a konfliktus" – mondta a kormányfő.

Victor Ponta ugyanakkor értésre adta, hogy a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) nem próbálkozik ismét az államfő felfüggesztésével. A vonatkozó kérdésre viccelődve válaszolt: „legközelebb legfennebb Crin Antonescu felfüggesztése kerülhet szóba". Arra utalt, hogy – egyelőre – a liberális pártelnök az USL jelöltje az elnökválasztásokon.

A miniszterelnök leszögezte: az államfő mandátuma 2014-ben jár le. Elmondta: fontosnak tartja, hogy a választások után alkotmánymódosítás révén jobban el kell majd választani a kormány és az elnöki hivatal hatásköreit.ponta base2

Ponta a Le Monde-nak: elsiettük a felfüggesztést

A brüsszeli útja után Ponta interjút adott a Le Monde-nak, amelyben kijelentette: kapcsolata normalizálására törekszik az államfővel. Ugyanakkor a referendum eredménytelenségére utalva elismerte, „elhamarkodott" volt a Băsescu felfüggesztésére tett kísérlet.

„Másképpen kellett volna eljárnunk. Levonjuk a lecke pozitív és negatív tanulságait" – fogalmazott a tekintélyes francia napilapnak.

Ponta elmondta, ezentúl kevesebb figyelmet szán az államfőre. „Traian Băsescu mandátuma 2014-ben már lejár. Az én politikai karrierem pedig csak most kezdődik" – jelentette ki.

Kimaradt?