Körösfő díszpolgára lesz a 102 éves Tamás Ilonka

A kalotaszegi Körösfő díszpolgárává avatják vasárnap a szlovák állampolgárságától megfosztott 102 éves Tamás Aladárnét - közölte szerdán az MTI-vel Antal János, a település polgármestere. Az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester elmondta, az önkormányzat ellenszavazat nélkül fogadta el múlt csütörtökön az erre vonatkozó határozatot. A testület két román képviselője is támogatta a kezdeményezést, mely Körösfő egyik Magyarországon élő díszpolgárától érkezett.

Antal János elmondta, Körösfő testvértelepülési kapcsolatot ápol a felvidéki Heténnyel, és e kapcsolatokon keresztül is megismerhették azoknak a felvidéki magyaroknak a kálváriáját, akiket azért fosztottak meg a szlovák állampolgárságuktól, mert felvették a magyart. "Mi erdélyiek talán a magyarországiaknál is jobban átérezzük a felvidékiek gondjait. Mi tudjuk, hogy mit jelent az anyaországon kívül rekedve élni" - magyarázta a polgármester.

Antal János elmondta, Körösfő önkormányzata eddig többnyire olyanoknak adományozott díszpolgári címet, akik a település fejlődéséért tettek valamit. "Ilonka néni a magyar ügy érdekében tett, ezért méltó az elismerésre" - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, Körösfőre várják vasárnapra az ünnepelt 102 éves asszonyt. Az ünnepség reggel a községháza dísztermében kezdődik, majd az istentisztelet keretében folytatódik a helyi református templomban.

Az E60-as országúton Nagyvárad és Kolozsvár között fekvő település - amint a neve is utal rá - a Sebes-Körös forrása közelében épült. A 80 százalékban magyarok lakta 1600 fős kalotaszegi község a kézműves termékeiről híres. Az Erdélybe látogató magyarországi turisták gyakran vásárolnak ajándéktárgyakat a körösfői árusoktól.

Kimaradt?