Nem készülnek nehéz tételek az érettségire

Közepes nehézségű vizsgatételeket készít elő az oktatási minisztérium az idei érettségire – jelentette be Remus Pricopie.

A tárcavezető nagyon sok kérést kap folyamatosan a diákoktól a közösségi oldalán, amelyben azt kérik a végzősök, könnyen megoldható tételeket dolgozzanak ki számukra. Erre reagált Pricopie kedden. Az Agerpres hírügynökségnek elmondta: az idei tételek nem lesznek sem könnyebbek, sem nehezebbek, mint a tavaly.

„Nem az a célja az érettséginek, hogy az átlagon felüli képességű és tudású diákok szintjét kérje számon a végzősöktől, hanem hogy a közoktatás átlagos szintjét meghatározza” – fogalmazott a miniszter. 

Idén május 17-29. között vizsgának azok a diákok, akik nemzetközi tantárgyolimpiákon, sporteseményeken vagy más külföldi megmérettetésen vesznek részt a nyári periódusban, amikor az országos érettségi zajlik.

Az olimpikonok május 19-én kezdik a vizsgázást román szóbelivel, ezt követi a digitális kompetenciavizsga május 21-22. között, majd az idegennyelv próba május 23-24. között. Román nyelv és irodalomból május 26-án, matematikából vagy történelemből május 27-én, választott tantárgyból (kémia, fizika, biológia, filozófia, pszichológia, szociológia, gazdaságtan, informatika, logika vagy földrajz) május 28-án, anyanyelv és irodalomból pedig május 29-én írnak vizsgadolgozatot a külföldi tantárgyolimpiákon résztvevő tizenkettedikesek.

Kimaradt?