Újraépülhet Szulejmán szultán hídja Eszéken

 

Szulejmán szultán hídjának másolatát szeretné megépíteni az eszéki horvát-török baráti társaság. Küldöttségük nemrég felkereste Burak Özügerginget, Törökország zágrábi nagykövetét, aki a kezdeményezést török befektetők figyelmébe ajánlotta.

Októberben befektetési szándékkal törökországi üzletemberek egy csoportja látogat Horvátországba – mondta Sinisa Maurus. Hozzátette, hogy a projekt iránt egy holland alapítvány is érdeklődött.     

eszek varos

A most körvonalazódó tervek szerint az egykori fahíd másolatát több éven keresztül, nyári nemzetközi ifjúsági táborok keretében építenék újra.

A horvát kulturális minisztérium eszéki régészeti osztálya már korábban megkezdte a középkori híd kutatását. Szakemberek szerint a nyolc kilométer hosszú és hat méter széles tölgyfahidat korláttal látták el, valamint őrhelyeket és az utazók kényelmét szolgáló pihenőket is kialakítottak rajta.

A kora egyik legnagyobb építési vállalkozásaként számon tartott híd megépítésében 25 ezer ember vett részt. 1566-ban készült el azzal a céllal, hogy biztosítsa a török seregek átkelését a mocsaras területeken át Szigetvár és Bécs felé - írta a horvát sajtó.     

eszek varregrol masolat

2008-ban az egykori híd nyomvonalán, a dárdai Esterházy-kastély melletti halastó kotrásakor tölgyfapillérek kerültek elő az iszapból. Szakemberek szerint valószínűleg Szulejmán hídjának darabjairól van szó, amit a faanyag kora és a megmunkálás módja bizonyít.

Kimaradt?