Vincze: erősebben befolyásolja mindennapjainkat az EU, mint hinnénk

„Romániának az Európai Unió teljes értékű tagjává kell válnia. Az európai parlamenti választások után túl kell lépni azokon a tagállami fenntartásokon, amelyek miatt Románia még a schengeni övezeten kívül van” – mondta el hétfőn Besztercén tartott sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

Az erdélyi kampánykörúton tartózkodó politikus Décsei Attilával, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnökével, Antal Attila helyi tanácsossal, valamint Sipos Timeával, a besztercei MADISZ elnökével közösen találkozott a helyi román sajtó képviselőivel.

A tájékoztatón Décsei Attila reményét fejezte ki, hogy Beszterce-Naszód megyében sikerül legalább annyi magyar szavazatot összegyűjteni, mint a korábbi választásokon, de a cél az ennél is nagyobb részvétel biztosítása. „Számunkra létkérdés az 5 százalékos küszöb átlépése nemcsak megyei, hanem országos szinten is” – húzta alá a megyei elnök.

Vincze Loránt ugyanakkor elmondta, tudatában van annak, hogy a romániai választók távolinak érzik maguktól az Európai Uniót, nehéz felkelteni a választók érdeklődését az európai ügyek iránt. „Kevesen tudják pedig, mekkora mértékben befolyásolják mindennapi életünket a Brüsszelben vagy Strasbourgban hozott döntések. A tagállamokban érvénybe lépő szabályozások 80 százaléka európai uniós szinten elfogadottá válik – ilyen terület a mezőgazdaság is, amely teljes mértékben az Európai Unió költségvetésétől függ. Ezért is kiemelten fontos, hogy részt vegyünk az uniós döntések meghozatalában, hogy képviseljük az erdélyiek érdekeit” – szögezte le az RMDSZ-es jelölt.

A kisebbségi jogok uniós biztosításával kapcsolatban Vincze Loránt kifejtette, az Európai Uniónak a tagállamokban élő nemzeti kisebbségek védelmezőjévé kell válnia. „Azt szeretnénk elérni, hogy az unió segítsen a néhány tagállamában – Olaszországban, Belgiumban, Finnországban – már működő kisebbségvédelmi modellek romániai meghonosításában. Az európai kulturális autonómia modelljei a Beszterce-Naszód megyei magyarság számára is tökéletesek lennének” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.

Hétfő délután Vincze Loránt Radnaborbereken és Óradnán találkozik a helybéliekkel, Beszterce-Naszód megye után pedig Máramaros megyében folytatódik a jelölt kampánykörútja.

 

Kimaradt?