Idén is támogatja Kolozsváron a magyar egyházakat a helyi tanács

Több mint 2,6 millió lejt különített el az idei költségvetésben a Kolozsvári Helyi Tanács az egyházak számára. Épületfelújításra és állagmegőrzésre is jut pénz idén.

A kolozsvári székhelyű Római- Katolikus Kolozs-dobokai főesperesi kerület számára 173 ezer lej támogatás jut, amely összeg a következőképp oszlik el: 30 ezer lej a kolozsmonostori Kálváriatemplom falának javítási munkálataira, 95 ezer lej a Szent- Mihály plébánia főtéri műemléképülete kapujának restaurálására, valamint egyenként 24  ezer lejt különítettek el a Ferences-rendi kolostor és a Dónát negyedben található Mária-templom különböző sürgősségi és állagmegőrzési munkálataira.

Az Erdélyi Református Egyházkerület összesen 263 ezer lej támogatásban részesül, ebből 139.000 lejjel a Református Kollégium felújítását támogatja a város, míg egyenként 62 ezer lej jut az Alsóvárosi (Kétágú) templom javítási munkálataira, valamint a Törökvágási (Makovecz-templom) parókiájának befejezésére.

A kolozsvári Unitárius Püspökség 100 ezer, míg az Evangélikus- Lutheránus Egyház 50 ezer lejes támogatásban részesül.

 A Kolozsvári Zsidó Hitközség számára 150.000 lejt utal ki a tanács a Holokauszt-emlékmű elkészítésére. Mint ismeretes, a Kolozsvárról elhurcolt több mint 16 ezer zsidó áldozat tiszteletére városi támogatással a Postakertben (Caragiale-park) avatnak május végén Holokauszt-szobrot. Az emlékmű talapzatán román, magyar, német és angol nyelvű szöveg emlékeztet majd az elpusztított kolozsvári zsidókra. A Holokauszt-emlékmű idei felavatása azért is jelentős, mivel pontosan 70 éve, 1944-ben vette kezdetét Kolozsvár történetének talán legtragikusabb eseménye, amelynek során a város zsidó lakosságának számottevő részét a helyi hatóságok haláltáborokba deportálták, ahonnan nagyon kevesen tértek vissza.  

A Kolozsvári Városi Tanács hétfői ülésén szavaz az egészségügy 2014-es helyi költségvetésből való finanszírozásáról, idén a város 3.500.000 lejjel támogatja az egészségügyi intézményeket. A támogatás három finanszírozási területen oszlik el: egyrészt működési költségekre és nagyobb befektetésekre, ugyanakkor a mentőszolgálat fenntartási és működtetési költségeire, valamint egészségügyi-nevelési projektek megvalósítására különített el a tanács pénzt. Így az idei költségvetésből többek között a Gyermek Sürgősségi Kórház 325.000 lejt kap gyógyászati eszközök beszerzésére, az onkológiai intézet 500.000 lejes támogatásból szerezhet be modern imaginisztikai eszközöket, a szívkórház 200.000 lejes támogatást kap javítási munkálatokra, a SMURD működési költségeit pedig 170.000 lejjel támogatja a helyi tanács. Az orvosi egyetem SANODENTAPRIM névvel hirdet meg a hátrányos helyzetű lakosság számára szájhigiéniás ellátást, ezt a projektet 200.000 lejjel támogatja a város.

Útfeljavításokról is döntöttek a városatyák, pontosabban a jövőben sorra kerülő  utcák egy részének feljavítási terveit hagyták jóvá. A vonatkozó helyi tanácsi határozat értelmében a Boldog (Fericirii), Bánffy (Cloșca), Cukorgyár (Fabricii de Zahăr), Postakert (Cuza Vodă), Domb (Colinei), Diófa (Șesului), Görgény (Gurghiu), Galamb (Porumbeilor), Cioplea és Radnai (Rodnei) utcák feljavítására jövő év tavaszán kerül sor.

Kimaradt?