Winkler: esélyegyenlőséget az európai felzárkózásban

"Sikerült elérni, hogy a kelet-európai tagállamoknak is ugyanannyi idő és ugyanakkora pénzkeret álljon rendelkezésükre, mint korábban a nyugati országoknak, hogy fejleszthessük közúti, vasúti hálózatunkat, hogy környezetvédelmi beruházásokat végezzünk, hogy felzárkózzunk az infrastruktúra területén is” – mondta el vasárnap este Winkler Gyula, aki margittai vállalkozókkal találkozott.

A kerekasztal megbeszélésen az EP-képviselő az EU kohéziós politikájának új lehetőségeiről tájékoztatta a résztvevőket, rávilágítva, több nyugati tagállamnak az volt az érdeke, hogy más típusú fejlesztési programokba irányítsa a kohéziós alapok jó részét, hiszen évtizedeken keresztül magas szinten építették ki infrastruktúrájukat európai alapokból, most már olyan szinten vannak, hogy kevésbé érdekeltek az infrastruktúrafejlesztésben.

,,Ráadásul a nyugati államok azt kérdezték, miért ne csökkentenék a Románia számára rendelkezésre álló alapokat, hiszen úgyis csak töredékét volt képes felhasználni eddig is. Ez igaz, viszont az esélyhez mindenkinek egyenlő joga kell hogy legyen és ezt nem vehetik el tőlünk. Nem lehet az óvodából egyből egyetemre iratkozni” – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, új korszak kezdődik az Európai Unióban.

Mint mondta, nemcsak a május 25-ei európai parlamenti választások miatt kezdődik új korszak, hanem azért is, mert indul 2014-ben az új hétéves költségvetési tervezési időszak, amelynek során a Románia számára lehívható fejlesztési alapok 31,5 milliárd euróról 43 milliárdra növekednek. A margittai találkozón jelen volt Pocsaly Zoltán polgármester és Cseke Attila parlamenti képviselő.

 Winkler Gyula ezt megelőzően az Apátkeresztúron, Vedresábrányon és Monospetrin áthaladó, európai uniós alapból korszerűsített megyei út átadásán vett részt, valamint jelen volt a monosopetri kultúrotthonban megszervezett találkozón.

 

Kimaradt?