A román politikusoknak üzent Kelemen Hunor

Ne a román politikusok akarják már megmondani, mi a jó az erdélyi magyarok számára. Akkor lesz megoldva Romániában a kisebbségek helyzete, ha majd a magyarok is úgy érzik – üzente szombati háromszéki látogatásakor Kelemen Hunor a román politikusoknak, akik szerint Bukarest példásan megoldotta a Romániában élő nemzetiségek problémáit. 

A szövetségi elnök az RMDSZ háromszéki kampánynyitó rendezvényén vett részt. Üzenetével Monica Macoveinek, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) európai parlamenti képviselőjének a szavaira reagált, aki ugyancsak Sepsiszentgyörgyön nyilatkozta, hogy Románia példaértékűen megoldotta a nemzeti kisebbségek jogaival kapcsolatos problémát, és szerinte az RMDSZ a kisebbségi jogok ügyét csupán önigazolásra használja.

Kelemen Hunor viszont úgy véli: akkor beszélhetünk európai szintű jogokról, ha mi, magyarok, azt mondjuk, hogy megoldódott a nemzeti kisebbségek problémája. Kérdezzenek meg bennünket, ha valaki tudni szeretné, mit gondolunk a saját közösségünkről – mondta politikust.

"Európa tudja, mit akarunk"

Szombaton Sepsikőröspatakon, a sportcsarnokban gyűlt össze Kovászna megye több száz önkormányzati képviselője. A találkozón Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök helyettes kifejtette: az RMDSZ  európai parlamenti képviselői meggyőzéssel, érvekkel és párbeszéddel elérték azt, hogy Európa tudja, hogy mit akarnak az erdélyi magyarok. „Ott kell lennünk, akkor is, amikor a változások történnek, hogy tudjuk meggyőzni a több száz európai parlamenti képviselőt arról, hogy az őshonos kisebbségek ügye éppolyan fontos, mint az akác helyzete, vagy a disznóvágás mikéntje” – jelentette ki.

Kelemen Hunor szerint ideje, hogy a közel 60 millió őshonos, európai kisebbségre is odafigyeljen az Unió, amely szerves részét alkotja Európának, értéket hordoz, és parlamenti kompetencia legyen a kisebbségvédelem. Hogy identitásukat biztonságban tudjuk, ne veszélyeztesse azt semmi, hogy szülőföldünkön tudjunk boldogulni, emberhez méltó életet tudjunk élni. Ez lesz a következő esztendők nagy kihívása! Ezért kell nekünk ott lennünk Brüsszelben, ezért fontos, hogy minél nagyobb számban megerősítsük ezt a szándékot május 25-én.

A sepsikőröspataki kampánynyitón zaláni szilvapálinkával, előpataki gyógyvízzel és egy székely népviseletbe öltöztetett fabábúval, azaz egy „Pista bá”-val tarisznyálta fel Tamás Sándor az Európai Parlamenti választásokon induló Sógor Csaba képviselőjelöltet.

„A mai napon 633-an vagyunk együtt Kőröspatakon. Mi azt akarjuk, hogy ne a fejünk fölött döntsenek a minket érintő kérdésekben, hanem mi döntsünk, mi mondjuk el, hogy mi az, ami jó nekünk. Az elkövetkező időszakban azt akarjuk, hogy Székelyföld álljon három pilléren: legyen jelen Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Ez azért fontos, mert a területi autonómia igényének európai szintű fenntartása mellett, rendkívül fontos, hogy az elkövetkező időszakban tudjuk növelni a gazdáknak járó támogatást is” – hangsúlyozta a területi elnök.

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta tarisznyával indul erdélyi kampánykörutjára, hogy begyűjtse azokat az értékeket, amelyek fontosak Erdélynek és Európának egyaránt. „Ebben a tarisznyában elférnek a hagyományaink, kulturális értékeink, de azok a gondok is, amelyekkel kisebbségi közösségként gyakran szembesülnünk kell. Elfér például a Mikó-ügy vagy a gyulafehérvári kiáltványnak az önrendelkezésre vonatkozó fejezete is” – hangsúlyozta az EP-képviselő. 

Kimaradt?