Winkler: a minőségi szakmai oktatás egyre fontosabb Európában

A szakoktatás gazdaságra kiható szerepét hangsúlyozta Winkler Gyula péntek délután Szatmárnémetiben, ahol pedagógusokkal találkozott.

Az EP-képviselő elmondta, a tagállamok közoktatási rendszereinek koordinálása nem tartozik az Unió kompetenciái közé, ennek ellenére Brüsszel fontos tényező a fiatalok szempontjából, hiszen az Erasmus program – amely a diákok szabad mozgását és más tagállamban való tanulását segíti – az egyik legrégebbi és a legsikeresebb projektje az Uniónak.

„Egyre fontosabbá válik a minőségi szakoktatás, mert az Európai Unióban az ipar újra kezd teret nyerni, ennek működtetéséhez jól képzett szakemberekre van szükség. Ezt az újraiparosítási tendenciát Erdélyben is érdemes figyelembe venni. Nem lehet minden ipart Kínába kivinni, és nem is szabad. Amely társadalom teljesen felhagy az iparral, abból kihal az innováció és a kreativitás” – vélekedett Winkler Gyula.

Mint mondta, a kézműves és a hagyományos iparágak fellendülésének következtében az erdélyi turizmus is fejlődni tud. „Az igazi erdélyi élményt akkor tudja megtapasztalni az idelátogató, ha nem csak panzióink, hanem helyi termékeink is vannak, és azt tesszük a turisták asztalára. Ez ugye a helyi gazdaság fejlődését hozza magával és ez nagy erővel bír a közösség megőrzése és gyarapodása szempontjából” – mutatott rá Winkler Gyula. A pedagógustalálkozón részt vett Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Szász Piroska főtanfelügyelőhelyettes.

Az esemény után a jelölt Szamoskrassó fele folytatta útját, ahol lakossági fórumon vett részt. 

Kimaradt?