Winkler: a magyar élő nyelve az országnak

„Szentebb, fontosabb, mint az anyanyelv nehezen nevezhető meg” – jelentette ki Winkler Gyula EP képviselő csütörtökön az Apáczai Csere János nemzetközi magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny megnyitó ünnepségén, melyet a dévai Művész Színházban tartottak meg.

A vetélkedő április 24-27. között a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban zajlik, a Kárpát-medence hat országának VII-XII. osztályosainak részvételével. Romániából a Mikes Kelemen Magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos fordulójának legjobbjai vannak jelen.

Winkler Gyula gratulált a résztvevőknek az eddigi teljesítményükért, nyertesnek nevezve minden tanulót, aki részt vesz ezen a nemzetközi megmérettetésen, de ugyanakkor köszönetet mondott a pedagógusoknak az erőfeszítéseikért, akik felkészítik, versenyre bíztatják diákjaikat. „Hunyad megyei munkám középpontja mindig is az anyanyelvű oktatás volt, és ezekben a napokban, nemcsak a dévai iskola és közösség erősödik, hanem a magyar nyelvű oktatásnak is egy fontos megvalósítása, hogy hat ország magyar tannyelvű iskoláinak diákjai találkoznak, és mérik össze tudásukat” – értékelte a verseny súlyát az EP-képviselő

Winkler kitért arra is, hogy a magyar hivatalos nyelve az Európai Uniónak. ,,Romániai képviselőként felszólalhatok anyanyelvemen is az Európai Parlamentben, míg itthon ugyanez nem mondható el, pedig, ahogy a most kezdődő tantárgyverseny is alátámasztja, a magyar élő nyelve az országnak. A romániai magyarok anyanyelvükön akarnak tanulni, és ezen a nyelven tudják felmutatni a legjobb eredményeket. Itthon is legyen hivatalos nyelv a magyar!” – nyomatékosította az RMDSZ EP-képviselője.

 

Kimaradt?