Vincze: a magyar nemzet ne veszítsen képviselőket Brüsszelben!

„Azokat a helyeket, amelyeket a Lisszaboni Szerződésben foglalt tagállam-bővítési feltételek miatt Románia és Magyarország elveszített az Európai Parlamentben, pótoljuk fel mi, hogy a magyar nemzet ne veszítsen képviselőket Brüsszelben” – reagált Vincze Loránt újságírói kérdésre azon a csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet Peti András alpolgármesterrel közösen a pénteken kezdődő EP-választási kampány kapcsán tartott.

Az EP-jelölt  szerint közösségünk szempontjából lesújtó eredményt jelentene, ha Románia 31 román képviselőt küldene az Európai Parlamentbe, akik között egyetlen magyar hang sem volna, „hiszen biztos, hogy ők nem fogják képviselni a mi érdekeinket, ügyeinket Brüsszelben”.

Az RMDSZ-es lista harmadik jelöltje szülővárosában, Marosvásárhelyen kezdi az egyhónapos kampányt, amelynek során valamennyi erdélyi megyébe ellátogat, hogy – akárcsak a többi jelölt, akikkel párhuzamosan járják az erdélyi településeket – megszólítsa a magyar közösségeket, és felhívja a figyelmet a brüsszeli magyar képviselet jelentőségére.

 „Egy romániai magyar számára nagyon fontos úgy tekinteni Brüsszelre, mint a hárompillérű képviselet egyik oszlopára. A helyi közösségeket az önkormányzati döntések viszik előre, az ország fejlődése szempontjából a legfontosabb helyszín Bukarest, viszont a legnagyobb pénzalapok, a mezőgazdasági támogatások Brüsszeltől függnek. Egyik pillért sem engedhetjük meggyengülni, mert az a többit is veszélyeztetni fogja, és az egész érdekvédelmi konstrukciónk összedőlhet” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vincze Loránt.

 A jelölt szerint ráadásul az erdélyi magyarság autonómiatörekvései, az egyéni kisebbségi jogok is csak európai uniós támogatással valósulhatnak meg: „nem mindegy, hogy ehhez milyen hátszél érkezik Brüsszelből. Hogy el tudjuk-e hozni a jó európai gyakorlatokat, és a román többséggel való párbeszédben tudjuk-e hasznosítani érveinket, ebben van a legtöbb hozadéka a brüsszeli képviseletnek” – tette hozzá.

Kimaradt?