Háromszéki RMDSZ: ferdített az Antena3 Székelyfölddel kapcsolatban

Csúsztatásokkal és ferdítésekkel értelmezte az Antena3 a német Der Freitagban megjelent, Székelyföldről szóló cikket – közölte csütörtökön a háromszéki RMDSZ. A hírtelevízió az írást úgy tálalta: szerzője szerint Székelyföld a következő hely Európa térképén, ahol szeparatista etnikai konfliktus bontakozik ki.

Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke elmondta, megkeresték a cikk szerzőjét, Martin Leidenfrostot, aki mélységesen megdöbbentett az Antena3 által közölt fordítás.

„Az én üzenetem az ő értelmezésükkel teljesen ellentétes volt. Én az autonómia ügyére együttérzéssel tekintek, míg a román politikai elit Székelyfölddel kapcsolatos tájékozatlanságára meglehetősen kritikusan. Annál is inkább paradoxonnak tartom azt, hogy az Antena3 közölte a cikkemet, sajátos értelmezésben, mert én megneveztem az Antena3 televízió tulajdonosát a zászlóháború egyik provokatőreként. Ez a csúsztatásokkal teli, meghamisított cikk és a cikkel kapcsolatos, az interneten kialakult vita a legjobb példája annak, hogy milyen szinten ragadt meg a Székelyfölddel kapcsolatos párbeszéd” – mondta a német újságíró.

Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke mindezzel kapcsolatban elmondta, a központi román média és a román politikusok egy része mindent megtesz annak érdekében, hogy „lehazudja Székelyföldet” Románia térképéről. „Ezért is jóleső érzés, hogy egyre több nyugati diplomata és újságíró tartja fontosnak, hogy a helyszínen tájékozódjon Székelyföld problémáiról és az autonómia ügyéről” – mondta a politikus.

Kimaradt?