Közeledik a kisiskolások országos szintű felmérése

Május végén, 28-30. között tartják a IV. osztályosok országos szintű felmérőjét, június 2-4. között a II. osztályosokét, a hatodikosok pedig június 5-6. között kell hogy bizonyítsák a tudásukat – jelentette be Remus Pricopie tanügyminiszter csütörtökön.

Ez az első alkalom, hogy évközi, országos szintű felmérőt tartanak a kisiskolások körében is, miután a tárca úgy döntött, az időszakos felmérők segítenek a gyerekeknek a tanulásban, felkészülésben, és az ismeretanyag visszaadásában – így a mérföldkőnek számító vizsgákon, mint a kisérettségi és az érettségi, majd kevesebb problémával kell megküzdeniük ezeknek a gyerekeknek.

Május 28-án románból vizsgáznak a negyedikesek, 29.én matematikából, 30-án pedig anyanyelvből. A másodikosok június 2-án vizsgáznak románból, 3-án anyanyelvből, majd 4-én matematikából. A hatodikosok pedig június 5-én nyelvi kommunikációból vizsgáznak, 6-án pedig matematikából és természettudományokból.

A felmérők a másodikosok esetében 25 percesek, a IV. és a VI. osztályosok esetében pedig egy órát tartanak. Mindenki a saját osztálytermében, saját padjában írja meg a dolgozatot, és térfigyelő kamerákat nem kapcsolnak be a vizsga idejére, az eredményeket pedig belsőleg dolgozzák fel, nem hozzák nyilvánosságra, hanem a szülőkkel beszélik meg a gyermek teljesítményét.

A vizsgatételek egy-egy bemutató változata megtekinthető a minisztérium honlapján

Kimaradt?