Orvosokat csábítanak Háromszékre

Szolgálati lakások építésével, vidéki rendelők felújításával és ösztöndíjakkal csalogatják Háromszékre az orvosokat. Kovászna megye tanácsa múlt hónapban hirdette meg a vidéki rendelők felújítására vonatkozó programját, miután több településen is megfogalmazódott ennek igénye. Tamás Sándor tanácselnök szerint az első két község, Bodok és Lemhény már be is nyújtotta pályázatát.

A felújítási munkálatokhoz a Kovászna megyei önkormányzat 10000 lejes támogatást nyújt, ha pedig a beruházás értéke nem éri el a 20000 lejt, akkor az összeg felét állja. A pályázat feltétele, hogy az adott község tulajdonát képezze az orvosi rendelő. A tanácselnök kifejtette: meggyőződése, hogy jó állapotú rendelőben orvos és páciens is szívesebben tartózkodik, éppen ezért nyújtanak segítséget az épületek felújításában.

Lukács Róbert, Lemhény polgármestere elmondta: a munkálatok értéke meghaladja a 20000 lejt, elsősorban a rendelő nyílászáróit cserélik ki, de az épület visszakapja régi spalettáit is. Bodokon már zajlanak a munkálatok, az épületet kívülről lefestették. Fodor István polgármester szerint a kommunista rendszerben felépített ingatlanon kicserélték a nyílászárókat, a lépcsőfeljárókat új tetőzettel látták el, emellett a pincelejáratot is felújították. Hozzátette: jövő évi terveik között szerepel az épület felső szintjének a rendbetétele, ahol vendégszobákat alakítanak ki, ha a jelenlegi doktornő nem tart igényt a szolgálati lakásra.

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei kórház udvarán a helyi önkormányzatok és a marosvásárhelyi Studium Alapítvány partnersége révén épül már a hat orvos-családnak otthont nyújtó lakópark, amelyet jövő év végéig fejeznek be. Ezeket a szolgálati lakásokat a közegészségügyi rendszerben dolgozó orvosoknak szánják, ezzel csábítanák Sepsiszentgyörgyre és tartanák itt a szakembereket. A becslések szerint a befektetés értéke mintegy 350 ezer euró.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház az elmúlt három évben 91 orvost szerződtek le közülük 25 rezidenst. Bár nem tudnak túl vonzó bérezést kínálni, de a szolgálati lakásoknak van vonzereje. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ugyanakkor átadott a kórháznak három tömbház-lakást, melyeket korábban óvodák használtak. További vonzerőt jelent, hogy az önkormányzat ösztöndíjat ad rezidensek számára. Összesen 33 fiatal orvost támogatnak havi 670 lejjel.

 

Kimaradt?