Nem fogod elhinni, hogy miért sírnak a babák éjszaka

A Harvard kutatói szerint a csecsemők arra vannak beprogramozva, hogy kisajátítsák anyjuk figyelmét, és szüleiket túlságosan fáradttá tegyék egy romantikus együttléthez. A szakértők azt is hozzátették, hogy a szoptatás is meghosszabbítja az édesanya szülés utáni terméketlenségét, vagyis a menstruáció elmaradását (amenorrhoea).

A tanulmány szerzője, David Haig professzor így nyilatkozott a jelenségről: "Az éjszakai felébredés gyakoribbá válik a csecsemő első életévének második felében, a szoptatott csecsemők esetében pedig sokkal kifejezettebb." A szakértő szerint ez arra utal, hogy az éjszakai szoptatásra való felébredés a csecsemő adaptációja annak érdekében, hogy meghosszabbítsa az édesanya átmeneti meddőségét, ezáltal késleltesse egy fiatalabb testvér születését, ami növeli a saját túlélési esélyét.

Az evolúciós biológus azt is hozzátette, hogy a természetes kiválasztódás megőrizte a csecsemőkben azokat a viselkedéseket, amelyek elnyomják az édesanya petefészkének működését, mert a csecsemőnek előnye származott a következő gyermek születésének késlekedéséből. Az édesanya fáradtsága szerves részét képezi a csecsemő arra irányuló stratégiájának, hogy meghosszabbítsa a szülések közötti intervallumot.

A tanulmány arra is kitér, hogy a fiatalabb testvér születéséig tartó rövidebb időszak a csecsemők és kisgyermekek megnövekedett halandóságával hozható összefüggésbe, különösen olyan környezetekben, ahol kevés a túléléshez szükséges forrás, és gyakoriak a fertőző betegségek.

Kimaradt?