Zsidógyilkosságra buzdít egy spanyol falu neve

Több mint 500 év után megváltozhat egy Burgos melletti spanyol falucska neve, miután a polgármester népszavazást kezdeményezett az antiszemita név lecserélésére. Május 25-én, az európai parlamenti választások napján a település 56 felnőtt korú lakója arról fog dönteni, visszaváltoztassák-e Castrillo Matajudíos (Castrillo Öld meg a zsidókat) nevét az eredetire, ami Castrillo Mota de Judíos (Castrillo Zsidók dombja) volt – írja a Financial Times alapján az Origo.

A település feltehetően 1035-ben kapta eredeti nevét, amikor a pogrom elől menekülő zsidók ezen a dombon kerestek menedéket. A falu nevét akkor változtatták meg, amikor a zsidókat 1492-ben kiűzték Spanyolországból. Castilla y León tartományban ma is szokás „matar judíos” (zsidókat ölni) nevű italt inni húsvétkor, ami a sangríához hasonló boros limonádé. A Matarjudios ezen felül vezetéknévként is előfordul a spanyoloknál.

A zsidók kétezer évvel ezelőtt érkeztek Spanyolországba, és az inkvizíció megerősödéséig az egyik legnagyobb közösséget alkották Európában. Jelenleg 12 ezer zsidó él Spanyolországban, amelynek lakossága a Pew Research Centre 2008-as felmérése szerint az egyik leginkább antiszemita Európában.

Kimaradt?