Sepsiszentgyörgy: elköltöztetik a Sing-Sing tömbház lakóit

Szeptember végétől fokozatosan elkezdik kiüríteni a sepsiszentgyörgyi, Csíki negyedi Sing-Sing-nek nevezett szociális tömbházat.

„Hamarosan befejezik a Mikes Kelemen utcai szociális tömbház építését, amelyben 34 szorgalmas és igyekvő családnak biztosítanak lakást” – mondta el a maszol.ro-nak Tischler Ferenc Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Az elöljáró szerint az érintett családok tagjai eddig is jól viselkedtek, van munkahelyük, ki tudják fizetni a bért, a közköltséget, és idővel akár meg is tudják vásárolni a számukra kiutalt kétszobás lakrészeket.singsing

A Csíki negyedi szociális tömbházban élő egyedülálló időseket hamarosan idős-otthonokban helyezik el, a fogyatékosokat pedig erre szakosodott intézmények gondozására bízzák. A Sing-Sing-nek nevezett szociális otthon jelenleg 112 családnak - közel 300 felnőttnek és 200 gyereknek ad otthont. Gondot okoz viszont, hogy vannak munkaképes személyek, akik évtizedek óta az átmeneti menedéknek szánt otthonban élnek, nem fizetnek semmit és elvárják, hogy eltartsa őket a közösség.

Tichler Ferenc közölte: a Sing-Sing-ben három problémás család van, akik agresszívek, nem dolgoznak, segélyeiket italra költik, elhanyagolják gyerekeiket, a lakók is folyamatosan panaszkodnak rájuk. Ők nem kapnak több esélyt, el kell hagyniuk a szociális otthont. Rajtuk kívül van még közel 20 olyan család, amely segítségre szorul ahhoz, hogy talpra állhasson.

Számukra az önkormányzat „örökbefogadási" programot dolgozott ki. Normatív támogatást biztosít olyan civil szervezeteknek, akik ebből az összegből lakást bérelnének a családoknak, illetve rendszeresen felügyelik és támogatják őket. Amennyiben egy év alatt nem képesek változtatni életmódjukon, elveszítik a támogatást. Négy civil szervezet vesz részt a novemberben induló programban, mindegyikük 3-5 problémás család „örökbefogadását" vállalata.

Kimaradt?