Szomorú volt a húsvét a dél-romániai megyékben

A korábbi 87-ről 35-re csökkent hétfő estére az elöntött települések száma Dél-Romániában. A hidrológiai intézet azonban kedd estig meghosszabbította a vörös jelzésű árvízriadót Teleorman megyében. Az árvizeknek eddig négy halálos áldozata volt.

Gabriel Oprea hétfői tájékoztatása szerint négyre emelkedett hétfő délután a dél-romániai árvizek halálos áldozatainak a száma. A kormányfőhelyettes azt mondta: korábban eltűntnek nyilvánított személyekről van szó, akik nem hallgattak a hatóságok felszólítására, és nem hagyták el időben az otthonaikat.

Hétfőn délben megtalálták Argeș megyében annak a 13 éves fiúnak a holttestét, akit vasárnap este óta keresett a család, majd a menőalakulatok is. A fiú harmadmagával volt, amikor egy hídon megcsúszott és a Burdea folyó vizébe zuhant. A társai megijedtek és elszaladtak, csak miután előkerült a holttest, mondták el, hogy látták az esetet - számolt be a Digi24.ro hétfőn délután. A fiú tetemét körülbelül fél kilométerre találták meg attól a helytől, ahol vélhetően a vízbe csúszott.

Húsvét első két napján a víz több száz gazdaságot árasztott el, több tucat embert – köztük terhes nőket és gyerekeket – kellett kimenekíteni otthonaikból vasárnap, miután kiöntöttek a folyók Teleorman, Olt, Argeş, Ialomiţa és Prahova megyében. Az ár több száz hektár termőföldet és hidakat tett tönkre, utakat tett járhatatlanná. Több településen szünetelt az áramszolgáltatás.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn segítséget ígért az árvízkárosultaknak. Közölte, hogy kedden az érintett településekre is ellátogat. A hatóságok felmérik a károkat, és a szerdai kormányülésen döntés születik az kártérítések összegéről is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?