Hatalmas vitát váltott ki muszlim körökben a kendőben táncolt Happy

Pharell Williams, amerikai énekes és producer Happy című világslágere igazi boldogságmozgalmat indított el: a dal Indiától Algériáig, New Yorktól Párizsig rengeteg embert inspirált arra, hogy videóban mutassa meg, az ő városa, az ő országa milyen boldog. A körbe most a Nagy-Britanniában élő muszlimok is bekapcsolódtak, de az iszlám közösségben ezt nem mindenki fogadta kitörő örömmel, írja a Hvg a brit Independent alapján.

A csoport egy tagja úgy nyilatkozott, a dal egy globális mozgalmat váltott ki, amibe most ők is bekapcsolódtak, mert olyasmiről szól, amivel ők is tudnak azonosulni: a boldogságról. „Mi is boldogak vagyunk, ezt szeretnénk üzenni ezzel a videóval.” A muszlim kisebbség egy része szerint viszont a videó haramnak, vagyis Allah által tiltott, bűnös dolognak számít,  a BBC ázsiai hálózatán pedig élénk vita alakult ki arról, vajon a videó halal, vagyis egyáltalán megengedett-e a muszlim közösségben.

„A videóból azért lett ekkora ügy, mert a muszlim közösségben jelenlévő, nagyon mélyenszántó kérdéseket feszeget. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az iszlám kultúrában követni kell az előírásokat ahhoz, hogy jó muszlim legyél. De mi, Nagy-Britanniában élő második és harmadik generációs muszlimként erről másképp vélekedünk. Hálásak vagyunk azért, hogy olyan társadalomban nőttünk fel, ahol szabadon lehet véleményt nyilvánítani, és hogy elég nagy a hitünk ahhoz, hogy egyszerre vallhassuk magunkat britnek és muszlimnak. De persze nem mindenki látja az iszlámot ennyire többelvűnek- mondja a Honesty Policy szóvivője, mely a Nagy-Britanniában élő fiatal muszlimokat fogja össze. Ők jegyzik a videót, céljuk pedig az volt, hogy megmutassák: a brit muszlimok is vannak olyan „boldogak, nagyvárosiak, sokszínűek, kreatívak, viccesek és társaságkedvelőek”, mint bárki más.

https://www.youtube.com/watch?v=gVDIXqILqSM

A Brit muszlimok boldogok! című videót három nap alatt félmillióan nézték meg, A videó egyik szereplője Nagy-Britannia egyik első teológusa, a Cambridge egyetemen tanító Timothy Winter. A videó megjelenése után pár nappal a Shaam Post nevű muszlim híroldal azt írta, az akadémikus helytelenítette a videót és elhatárolta magát tőle. Ezt a Honesty Policy tagadta, majd később maga Winter is, aki az Independentnek elmondta, örül hogy részt vehetett a kezdeményezésben, ami szerinte némileg ellensúlyozza a muszlim közösségről kialakult negatív képet.

A videót más bejegyzésekben is támadták, de a csoport szerint azok súlytalanok, ezért inkább nem válaszolnak rájuk, mert az csak olaj lenne a tűzre. „Sok muszlim érzi úgy, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy beszéljen. Mi csak szeretnénk visszaadni az ő hangjukat.”- mondta a szóvivő.

A csoport tagjai- akik szeretnének névtelenek maradni, mert mint mondják, az üzenet lényegét fontosabbnak tartják, mint a készítők identitását-  kaptak pozitív reakciót is, a videómegosztón és közösségi oldalakon is túlnyomó többségben támogatókra talált a projekt; még hírességek és miniszterek is megosztották.

Kimaradt?