Gyökeres változások a KRESZ-ben

A szenátus hétfői ülésén elfogadta a KRESZ módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely a robogósok számára is kötelezővé teszi a gépjárművezetői jogosítványt, illetve a különböző gépjármű kategóriák vetetéséhez elfogadott alsó korhatárokon is változtattak.

A 2013 január 19-től érvényes módosításokat az Európai Parlament 2006-ben elfogadott irányelvei alapján vezetik be, ezzel csökkenteni szeretnék a robogósok és motorosok közúti baleseteinek a számát. A törvénymódosítás mellett szóló indoklásban az állt, hogy az utóbbi két évben csak a robogósok 5 201 közúti balesetet okoztak, 242 személy életét vesztette, valamint 5 733-an megsérült.motoros2

A jelenlegi szabályzat hozzájárult a helyzet kialakulásához, ugyanis a robogós sofőrök csupán egy vizsga alapján, gépjárművezetői jogosítvány nélkül közlekedhettek. A jövőben számukra is kötelezővé teszik a sofőrvizsgát, valamint az alsó korhatáron is módosítanak.

A tervezet szerint 2013 január 19-től az A2, B, BE, C1, C1E kategóriák számára az alsó korhatár továbbra is 18 év lesz, AM, A1 és B1 kategóriák esetén 16 év. Az A kategória esetében az alsó korhatár 20 év, ebben az esetben legkevesebb 2 év A2-es vezetési tapasztalatot kérnek, 24 év fölött a sofőri tapasztalat már nem számít követelménynek.

A C, CE, D1 és D1E kategóriák, valamint a 15 kW-nál erősebb motorú triciklik esetében az alsó korhatár 21 év, míg a D és DE kategóriák esetében 24 év. Jelenleg az A1 és B1 kategória esetében 16 év az alsó korhatár, ezek kivételével valamennyi gépjármű esetében a jogosítvány megszerzéséhez 18 év az elfogadott legkisebb kor. Azok esetében, akik személyszállító tömegközlekedési járműveket, illetve 7,5 tonna feletti járművet vezetnek az alsó korhatár 21 év.

Kimaradt?