banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Amerikai F-16-os vadászgéppel repült Victor Ponta

Románia számíthat szövetségeseire, amikor határainál folytatódik az Ukrajna elleni agresszió - jelentette ki csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, azt követően, hogy a Dacian Viper 2014 nevű amerikai-román közös légi hadgyakorlat keretében maga is több mint félórát repült egy amerikai F-16-os harci gép fedélzetén.Ponta - miután szerdán minden szükséges orvosi vizsgálaton átesett és megszerezte a Pentagon hozzájárulását - a román légierő egyenruhájában jelent meg a kifutópályán, és a másodpilóta helyére ült be az amerikai pilóta mögé a kétüléses harci gépen. Politikai ellenfelei eddig is előszeretettel emlegették "másodpilótaként" a miniszterelnököt arra utalva, hogy politikai karrierje előtt navigátorként vett részt raliversenyeken.

"Románia nincs egyedül"

"Ezzel a hadgyakorlattal is jelezni akartuk, hogy Románia nincs egyedül, számíthat szövetségeseire itt a NATO keleti határán, amikor folytatódik az Ukrajna elleni agresszió" - fogalmazott a közös hadgyakorlat záróünnepségén a román kormányfő. Hozzátette: Románia számára most az a legfontosabb, hogy a konfliktusövezet ne terjedjen ki a Moldovai Köztársaságra is.

Ponta arra utalt, hogy előző nap a román többségű Moldovától való elszakadásra törekvő, oroszok lakta úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság függetlenségének elismerésére szólította fel Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót. Rámutatott: a nemzetközi jog durva megsértése lenne, ha Moszkva eleget tenne a szakadár terület felkérésének. A Dnyeszter-mellék több mint két évtizede kikiáltott függetlenségét eddig senki sem ismerte el.

Az április 10-e és 17-e között több mint 200 román és 250 amerikai katona részvételével lezajlott közös légi hadgyakorlaton a román fél MiG-21 LanceR típusú, az amerikai légierő pedig F-16-os repülőgépekkel vett részt. Ponta kifejezte meggyőződését, hogy a román pilóták kiemelkedő "határőrei" lesznek a NATO-nak, amikor majd néhány év múlva maguk is F-16-okkal repülhetnek. Románia ugyanis 12 darab használt F-16-ost vásárol Portugáliától, amelyeket - felújításukat követően - 2017-től állítanak hadrendbe.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?