Vilmos herceg börtönnel fenyeget - az olasz lap nem fél

A hercegi pár jelenleg is a Salamon-szigeteken tartózkodik, és úgy tesz, mintha semmi nem történt volna, eltekintve attól, hogy pert indítottak és Vilmos herceg börtönnel fenyegetőzik. A volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi érdekeltségébe tartozó magazin főszerkesztője azonban nem tart megtorlástól. Az olasz törvények szerint ugyanis nem perelhető az a paparazzo, aki közterületen fotóz, még akkor sem, ha kamerájával magánterületre kukucskál be. Így mivel a Szardínián készült fotók születésekor a fényképész közúton állt, jogilag nem lehet megtiltani a képek publikálását.

A pert azonban elindította Vilmos brit herceg. A nanterre-i bíróság gyorsított eljárásban vizsgálja a lesifotós által készített fényképek közlése azonnali betiltásának lehetőségét, de a várakozásokkal ellentétben hétfőn nem hozott döntést, keddre halasztotta.

chi boltban

A hercegi pár ügyvédje, Aurélien Hamelle hangsúlyozta, hogy mivel „a károkozás már megtörtént", nem kérik a már megjelent lappéldányok visszavonását az újságárusoktól, viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy ne nyomjanak újabb példányokat a Closer című pletykamagazin inkriminált számából, a fotók közlési jogát ne engedjék át más sajtóorgánumoknak, és tiltsák le az internetes publikálást is.

A hetilap ügyvédje, Delphine Pando szemforgatónak nevezte a kérelmet, mondván, hogy „az újranyomás megtiltása egyenlő a visszavonással".

A brit sajtó továbbra is visszafogottan kezeli az újabb nemzetközi botrányt, az egyetlen, azóta „beszántásra" ítélt, majd mégis kegyelmet kapott ír újságon kívül a szigetországban egyetlen újság sem közölte a maga meztelen valójában a képeken szereplő Katalint – legfeljebb kitakarva. Ők inkább Vilmos érthető haragját és egy esetleges megtorlás lehetőségét boncolgatják, annál is inkább, mivel a most megjelent képeknek még komoly utóéletük lehet. Katalin ugyanis, ha Vilmos egy nap megörökli a brit trónt, királyné lehet, s akkor nyilván újra előkerülnek majd a toplessfotók, beárnyékolva a koronázási képeket is.

chi ben

Alfonzo Signorini, a Chi magazin főszerkesztője tegnap a Corriera della Sera című lapnak adott interjúban ragaszkodott hozzá, hogy helyesen járt el a már fotóalbumnak is beillő belső melléklet megjelentetésével.

„Katalin hercegnő nem Alice csodaországban, és számítania kellett erre az akcióra" – mondta a főszerkesztő. – „Ha lennének további botrányos fotóim, azokat is leközölném. Akkor sem tágítanék, ha II. Erzsébet királynő személyesen hívna fel telefonon."

Kimaradt?