Bukarestben akkreditált külföldi újságírókkal egyeztetett Borbély

Az RMDSZ kormányzati prioritásairól, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai alkalmazását, illetve a vállalt kötelezettségek hiányosságait tartalmazó árnyékjelentésről, valamint az Ukrajnában továbbra is fokozódó konfliktusos helyzetről egyeztetett hétfőn Borbély László, a szövetség politikai alelnöke, a Bukarestben akkreditált külföldi újságírókkal.

„Sürgősen át akarjuk tárgyalni koalíciós partnereinkkel az ország által készített jelentést, amelyet a román kormány a tavalyi év októberéig el kellett volna juttasson az Európa Tanácshoz arról, hogy miként ültette gyakorlatba a 2007-ben ratifikált nyelvi chartát. Konkrét információk és adatok hiányában, illetve mivel több vállalásnak sem tudtak eleget tenni, a jelentés még mindig nem készült el, ezért a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat saját adatgyűjtéssel akarja segíteni a hitelesebb helyzetkép megrajzolását” – ismertette a találkozón Borbély László az RMDSZ által elkészített árnyékjelentés rendeltetését.

Az ukrajnai helyzetre is kitérve, a Szövetség politikai alelnöke kifejtette: ,,aggasztó, ami Ukrajnában napjainkban történik, és figyelembe véve, hogy Románia, az Európai Unió és a NATO keleti határát képezi, bizonyos veszélynek mi is ki vagyunk téve. Az ukrajnai nyelvtörvényre is kitérve, Borbély hangsúlyozta: örvendetes, hogy Magyarország és Románia egyöntetűen állt ki a nyelvtörvényt eltörlő határozat visszavonása mellett, de feltevődik a kérdés a romániai politikusok számára, hogy miért nem támogatják az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetét, amely 9 éve a parlamentben van, akkor, amikor az ukrajnai regionális nyelvek használatáról szóló törvényt, minden romániai politikai alakulat támogatta” - nyilatkozta Borbély László.

Hozzátette, fontos, hogy ezekről a kérdésekről a külföldi újságírók is tájékoztatva legyenek, hiszen Európa fontos geopolitikai átalakuláson megy át, és erre az egész világnak figyelnie, reagálnia kell.

Kimaradt?