Jogosítványokkal üzérkedő rendőrségi vezetőket ítéltek el

Jogerős ítéletet hozott hétfőn a román legfelső bíróság több Argeș megyei rendőri vezető ügyében, akik csúszópénzért adtak vezetői engedélyeket arra jogosulatlan személyeknek: a vádlottak másféltől hat évig terjedő börtönbüntetéseket kaptak korrupcióért - közölte a Mediafax hírügynökség.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2008-ban leplezte le a szervezett bűnözői hálózatot, amely 700 és 4500 euró közötti összegért állított ki jogosítványokat az egész országból verbuvált jelentkezőknek, akiknek nem is kellett vizsgázniuk. A legsúlyosabb büntetést - hat éves szabadságvesztést - Gheorghe Vlăsceanura, az Arges megyei jogosítványiroda volt vezetője szabták ki.

A rendőrökből, köztisztviselőkből, oktatókból álló csoport egyes tagjai azzal foglalkoztak, hogy az ország más megyéiből is beszervezzék a ”jogosítvány-vásárlókat", akiknek a fiktív vizsgáztatás kedvéért Argeș megyébe helyezték át a lakcímét.

A 2008-as házkutatások során több mint egymillió eurót foglaltak le 17 jogosítvány-üzérnél az ügyészek. A hálózat feltételezhetően több ezer személyt - közöttük írástudatlanokat - juttatott illegálisan vezetői engedélyhez. Ezek közül a bíróság ötven esetben rendelte el a - bizonyítottan jogtalanul szerzett - jogosítvány érvénytelenítését.

Kimaradt?