Miért öltözködik mifelénk mindenki feketébe?

Bár tavasz van, a színek kavalkádja helyett meglepő módon a fekete árnyalatok, sötétszürke színek uralják az öltözködést. Hogyan vélekednek erről a színről a gyógyítók? Mit gondol a feketéről egy divattervező? És mit hord a lelkében az az ember, aki jól érzi magát feketében? Nagyhét befelé forduló magányának, az ukrajnai háborús hangulatnak aktualitásaként is ott lebeg mindennapjainkban a fekete. Bár nem vadásztuk, mégis úton útfélen feketébe botlottunk. Kevés kivétellel.

„Kedvenc színem a szivárvány…”

Kis csoport diák közeleg az utcán, tanítójuk a kis Petikét dicséri: milyen jó is, hogy ma piros kabátot vett magára, mert már nem olyan sápadt, mintha teljesen kivirult volna. És szorgalmasan hagyogat a gyerekeknek: színesbe öltözzenek, mert megszépülnek, megerősödnek a színektől. Egy kislány gyorsan meg is jegyzi, ő egyenesen ki nem állhatja a sötét színeket, neki meg különben is kedvenc színe a szivárvány.

Komor nép szürke színvilága

Székely vidéken azonban büszkén éltetik a komor, szürke, sötét lelkület idézőjeként a szomorú színek világát: egy nagymama, miközben sötétkék és szürke ruhába öltözteti hatéves unokáját, megpróbálja elhitetni velünk, hogy ez jár a székely fiúcskáknak: fekete, szürke, esetleg sötétkék. Hogy miért, arra nem tudja a választ, de jól emlékszik, hogy ezt ő is a nagymamájától tanulta.

„Nem nézték jó szemmel sosem azokat, akik kiríttak a tömegből. Valahogy mindenki olyan szürke volt. A fiatal lányoknak még illett egy-egy virágos mintájú szoknyácskát, blúzocskát magukra venni, de az öregeknek már nem volt ildomos. És hát a gyerek is abban nőt fel, amit a testvérei kinőttek, aztán mindenki azt örökölte, ami éppen akadt a háznál”, világosít fel a nagymama a sötét színek létjogosultságáról.

A jelenkor viseletének hangulatára egyértelműen a sötétség jellemző: még virágvasárnap is, amikor a virágok színeit kellene tükröznie a tavasznak, a templom előtt barkaággal a kezében álló kis közösség nagy többsége feketében ünnepel. Mint a varjak seregének harsány károgása, úgy mutatja az öltözködés is egy nép lelkiállapotát.

Divat lett a fekete, de legyőzik a színek

Néhány századdal ezelőtt tilos volt fekete ruhákba öltözködni az egyszerű embernek, mert a fekete csak a királyokat és a papokat illette meg, hívja fel a figyelmet Csibi Mária Magdolna divattervező.

Az utóbbi 20-25 évben azonban divat lett a fekete, olyannyira, hogy ki sem megy divatból. Neki azonban nem jelent semmit ez a szín, az általa tervezett ruhák nagyobbrészt a meleg színek világát tárják fel. „Komor és nem rezegteti meg az energiáimat, úgy érzem, visszafog, ezért nem használom. Esetleg nagyon minimális arányban, kiegészítőként, de akkor is csak azért, hogy kiemeljen egy másik színt”, mondja a divattervező.

Kollekciója színekből kollázsolt terápiát jelent a szemnek: felüdülés ránézni az általa tervezett ruhákra a komor városi szürkeségben. A mintákban erő van, mozgalmasság és természetközelség. Megadják azt a szabadságérzetet, amit a tavasz, a nyár jelképez.

A fekete szín és a depresszió

László Kajcsa Helga gyógyító-pszichoterapeuta, végzettsége szerint orvos, egyértelműen állítja, a fekete szín nem véletlenül „fekete bárány” a színek világában. A szín egyszerűen megfogalmazva fény, mely nélkül nem élhetünk. Testünk sejtjei reagálnak rá, de ugyanígy reagálnak a hiányára, és ez közvetlen hatást gyakorol testi, érzelmi, szellemi és lelki jólétünkre. Náluk a teljes család színesen öltözik, virít róluk a derű.

Elég csupán felidéznünk, hogy öntudatlan módon miképpen reagálunk a színekre - mekkora áhítattal figyeljük a napfelkelte tündöklő ragyogását, hogyan tekintünk reménykedve a szivárvány csodájára - és máris rádöbbenünk a gyógyító hatásukra.

A fekete szín nagyon leblokkolja az energia áramlását, ezért nem javasolt a használata, világít rá a gyógyító-pszichoterapeuta, ugyanakkor a színek egyértelműen elindítják a gyógyulás folyamatát. Fekete alsónemű a szexuális energiát, fekete sapka, kalap a fejtetőn beáramló energiát, fekete cipő a földből vett energiákat blokkolja. De az üzletemberek számára sem ajánlott a fekete bútorzat az irodában, mert az az üzleti életet befolyásolja negatívan. 

„A mai rohanó világban nem tudjuk kezelni ezt a színt, mivel elvonja, lefedi az energiát. Vagy fizikai szinten, vagy lelki szinten, de szinte biztos, hogy betegség jelenik meg annál az embernél, aki folyamatosan sötét színekben jár. Amikor hozzám fordul valaki gyógyításért, és sötét színben jelenik meg, azonnal más ruhát adok rá. Megtanultam, hogy így nem lehet elkezdeni a kezelést, mert nem jöhet létre az energiaáramlás”, mutat rá a gyógyító energiákkal kezelő nő.

Szeretnivaló fekete

A fekete szín szigorúan véve nem számít színnek, mivel elnyeli a fényt, a fehér ellentéteként azonban nagyon fontos szerepet tölt be. A fekete szónak számos negatív kicsengése van, de pozitív oldalát is meg tudjuk találni, mutat rá életvitelével, feltűnő öltözködésével a gót szubkultúra egyik képviselője. A gyergyószentmiklósi lány nem csak, hogy kedvencének tartja a fekete színt, de gyakorlatilag nincs is más a ruhatárában. A társai által Bleeding Bride névre keresztelt lány azt vallja, addig jár feketében, amíg nem fedez fel egy sötétebb színt.

Ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy a társadalom miket ki nem talál a gót szubkultúra képviselőiről, hogy áldozatokat mutatnak be, öngyilkos hajlamokat nyilvánítanak meg, és hogy sátánisták, vámpírok. Úgy látja, a fekete szín által toleranciára lehetne nevelni az embereket. Ez is egy szín, és a szín preferencia nem egyenesen arányos  a lelkivilággal: „rózsaszínben es ki lehet szökni az ötödikről", veti fel a témát a „fekete lány”.

A fekete és a gyerekek

Pszichológusok úgy vélik, a gyerekek soha nem vennének magukra fekete ruhát, ha ez csak rajtuk állna és ha ceruzákat adnak a kezükbe, nem választanának feketét, csak ha nincsenek kiegyensúlyozott lelki állapotban, vagy ha nagyon szomorú dolgot akarnak lerajzolni. Bleeding Bride azonban erre is rácáfol.

„Én azt látom, hogy a gyermekem és úgy általában a gyermekek nem a látszatra adnak, sokkal jobban feltűnik nekik, hogy ki milyen ember belül, milyen a kisugárzása. Szerintem azokat a gyermekeket érinti másképp a fekete jelenség, akik ilyen téren ingerszegény környezetben nőnek fel és akiknél a szülők is negatívan állnak hozza a dolgokhoz, ha nem is szavakkal, de a kisugárzásukkal, hogy ez rossz, ez baj, ez szomorú, ez más. A gyermek akarva akaratlan el es hiszi, hogy egy adott szín ekkora befolyással lehet emberek jellemére”, idéz fel pillanatokat a saját életéből a gyergyói nő. 

László Kajcsa Helga viszont úgy véli, nagyon is fontosak a színek a gyerekek életében. „Ismerek olyan gyereket, aki azt mondja, hogy nekünk otthon rózsaszín kutyánk van. A gyerekek látják az aurát is, innentől kezdve a színek világa is mást jelent nekik”, mutat rá a terapeuta a gyerekek és a színek kapcsolatára.

Színekben a harmónia

Színes ruhákban színes a lélek, színes a szellem. A természetes színek használatával az egyén könnyedén vissza tud térni a földanyához, akitől nagyon eltávolodtak az emberek. Minél harmonikusabb, minél nagyobb egyensúlyban van a test, a szellem és a lélek, annál több energiát tud az ember magához venni. Így lesz egyértelmű a színek gyógyító hatása.

Nem a fekete színnel van a baj, mutat rá a szakember, hanem azzal, hogy a mai kor embere ebben a rohanó világban ezt a színt el kell, hogy kerülje, annak érdekében, hogy vissza tudja magát tölteni. A fekete viszont annyira erős energiákkal rendelkezik, hogy az emberek jelenleg nem tudják kezelni. 

 

Kimaradt?