Bernády György születésének 150. évfordulóját ünnepelték

A nevét viselő alapítvány Bernády-szessziót szervezett péntek este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Marosvásárhely egykori, városépítő polgármesteréről, működésének egy-egy szakaszáról négy kutató történész: Pál-Antal Sándor, Spielmann Mihály, Fodor János és Józsa András értekezett.

Az előadókat és a termet megtöltő közönséget Nagy Miklós Kund házigazdaként, Borbély László a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnökeként üdvözölte. „Bernády nem volt költő, de álmodozni tudott és álmait meg is valósította” – fogalmazott Nagy Miklós Kund.

Borbély László a Bernády-kultusz ápolásának jelentőségét hangsúlyozta, azt, hogy nem tudunk úgy kimenni Marosvásárhely utcáira, hogy ne találkozzunk a Bernády György által megálmodott és megvalósított létesítmény valamelyikével. „Ebben az évben többször is fogjuk ünnepelni Bernádyt, hiszen kell őt ünnepelni, kell rá emlékezni” – mondta Borbély.

Ivóvízhálózatot hozott létre

Az előadók négy különféle témában dolgozták fel az egykori polgármester hagyatékát. Pál-Antal Sándor a vízművekről beszélt, hiszen az egyik legnagyobb megvalósítása Bernádynak éppen a város ivóvíz- és csatornahálózatának megépítése volt. A történész ismertette a terveket, a megvalósítás nehézségeit, annak anyagi oldalát, a döntő kérdéseket. 

Az egykori alreál- vagy hadapródiskola (mai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem épülete) megépítését a vezetékes víz meglétéhez kötötték az építtetők, ez nyomott a legtöbbet a végső döntés megszületésében, hogy megépüljön az ivóvízhálózat Marosvásárhelyen” – mutatott rá a kutató, aki arról is beszélt, hogy ennek megvalósításáért Bernádynak a legtöbbet kellett küzdeni, a legtöbb rosszindulatú pletykát, ellenségeskedést elviselnie, ellenfeleit lefegyvereznie.

Főispánként nem kendőzte el a problémákat

Bernády György főispáni korszákának egy évét ismertette Spielmann Mihály, kitérve a háború előtti korszak viszonyaira, a város élelemellátására, amelyeket a főispáni funkciót betöltő előljáró kapcsolatai, jó szervező készségei, gazdálkodó révén próbált megoldani, a nagy nehézségeket megelőzni.

A vágóhíd bővítésével sikerült megoldani a város zsírral való ellátását, Budapestről több vagon rizset, kukoricalisztet szállíttat, ugyanakkor összetartásra, fegyelemre, takarékosságra inti a lakosságot, étkezésben, de még öltözködésben is azt tanácsolja, próbálják visszafogni magukat a város polgárai, hiszen nehéz időszak előtt állnak.

Nyíltan beszél a problémákról, polgártársait fehér asztal mellett hallgatja meg, nem zárkózik el a kérdések, vélemények elől, a megbíztatásokat örömmel teljesíti. „Folyamatosan előretekint, jövőt tervez, amit mások két generáció alatt valósítanának meg, azt neki sikerül egy generáció alatt megvalósítania” – mutatott rá a történész.

Születésnapi tisztelgés

A 70 éves Bernády György köszöntését, a tiszteletére szervezett ünnepségeket kutatta Fodor János. A szakember arról beszélt, hogy a polgármester már életében egyfajta kultusznak örvendett, Szent György napkor, újévkor, különböző alkalmi vacsorákon szívesen fogadta a köszöntéseket, a város polgárai, egyesületei pedig kitettek magukért, küldöttségek, dalárdák, az újságok üdvözölték, ünnepi vacsorákat szerveztek, ha távol tartózkodott a várostól, akkor táviratokat küldtek neki. A 70-ik születésnapját pedig egész sor rendezvénnyel ünnepelték.

Április 10-én kezdődött a köszöntések sorozata a sajtóban, majd 14-én következett a „reformátusok” ünnepsége a Kollégiumban, 21-én a város előkelőségei ünnepeltek, 23-án népünnepélyről, „hatalmas rendezvényekről” ír a korabeli sajtó. Az ünnepi vacsora egy személy számára 25 lejbe került ital nélkül – tudtuk meg az előadótól, aki a románságnak a Bernádyhoz való viszonyulására is kitért. Emil Dandea akkori polgármester nem ért rá köszönteni, csak üdvözletét küldte, a város részéről Ioan Iancu kereste fel, rajta kívül Pavel Popa alprefektus, de Ioan Vescan és Ioan Pantea volt prefektus, valamint volt polgármester táviratilag köszöntötték.

Szováta is Bernádynak köszönheti arculatát

Szováta fürdőváros mai arculatát Bernády Györgynek köszönheti – derült ki Józsa András helytörténész előadásából. Bernády Györgyné, Kelemen Margit ugyanis villát vásárolt, hogy férje ott pihenje ki fáradalmait, illetve betegeskedő kislányuk friss levegőn ülhessen.

Ám a városépítő férfiú Szovátán sem pihent, megalapította a Szovátai Villatulajdonosok Egyesületét, tíz évig annak elnöke volt és igazgatta a fürdőtelepülés gazdaságát, tulajdonképpen polgármesteri funkciót töltve be, annak ivóvízhálózatát és csatornarendszerét építtette újjá, utakat, hidakat építtetett, járdákat, erdei sétányokat hozatott létre, padokat helyeztetett ki, virágkertészetet alapíttatott, amely nem csak a közterekről gondoskodott, de a villák kertjeit, udvarait is szépítette. Józsa András kitért Ady Endre és Csinszka látogatására is, bemutatta a szovátai Bernády-villa történetét, mai állapotát, annak további lehetséges sorsát.

Kimaradt?