Írott tojás és nemezelt szappan húsvétra (GALÉRIA)

A marosvásárhelyi RMDSZ nőszervezetének jóvoltából tartották meg a Maros megyei múzeum néprajzi részlegén a húsvéti vásárra, ahol írott tojást, hímzett kézimunkákat, nemezelt táskákat és nyakékeket, mézpogácsát, gyöngyöt, háziszappant lehetett vásárolni, illetve egyes kézműves foglalkozásokat kipróbálni.

A szervezők részéről Incze Vanda és Koreck Mária elmondták, elsősorban a gyerekek és fiatalokat számára nyitták meg a vásárt, lehetőséget adva ezzel a kézműveseknek termékeik népszerűsítésére. Óvodások, kisiskolások, de még a gimnazisták is eljöttek, és végignézték az ilyenkor kínált, hagyományos kézműves termékeket, vagy ki is próbálták a tojásírást, mézespogácsa-készítést és színezést, gyöngyfűzést, nemezelést.

Az Unitarcoop például festett tojásokat kínált, fa-, műanyag és igazi tojások várták a vevőket, vagy a bátrabb gyerekeket, hogy kipróbálják kézügyességüket. A falon hímzett kézimunkák, írásos, keresztszemes abrosz, kisterítő, könyvborító, óvodáskislánynak való székelyruha, az asztalon festett kerámia, kosárka, üvegdíszek a tojásos kosárka mellett.

A szomszédos asztalon házi készítésű szappanok álltak sorban, kávés, orvosi szenes, olivás, levendulás, csokoládés és mentás, babos, szívecskés, kockás, babaszappan, érzékeny arcbőrre, vagy normál bőrre ajánlott. A számos különlegesség között újdonság a nemezelt szappan, amely belül szappan és kívül nemezelt gyapjú. Ezt készítője fürdésre javasolja, hiszen a nemeznek köszönhetően jól habzik, ugyanakkor természetes bőrradírként is működik. 

Kimaradt?