Várhatóan nem drágul a bárányhús a tavalyhoz képest

Háromszéken a húsvéti időszakban becslések szerint 25-30000 bárányt vágnak háztájon és vágóhidakon. A sepsiszentgyörgyi piacokon hétfőtől fogadják a bárányhúst árusító gazdákat. Értesülésünk szerint tavalyhoz képest nem várható áremelkedés.

Így idén háztájakon és a piacon 25-30 lej között mozog Háromszéken a húsvéti bárány kilogrammjának ára, de egyes boltokban 32-35 lejt is elkérnek a bárányhúsért.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor szerint engedélyezik a hagyományos bárányvágást, ha az állat húsát kizárólag szűk családi körben – szülők és gyerekek – fogyasztják el, és nem értékesítik a húsát. Az eladásra szánt bárányokat azonban kötelező engedélyezett vágóhídon feláldozni, és ehhez szükséges az is, hogy az állatoknak legyen azonosító fülszámuk. Háromszéken idén két vágóhíd kért engedélyt bárányok vágására.

Sikó Barabási Sándor szerint a hivatalosan árusított bárányhúson jelen kell lennie egy hatósági pecsétnek, ami jelzi, hogy bevizsgált áruról van szó.  A háromszéki főállatorvos arra kéri a lakosságot, hogy ha valamilyen elváltozást észlelnek a bárány húsán, azt vizsgáltassák be a helyi állatorvossal. A húsvéti időszakban fokozottan ellenőrzik a piacokat és élelmiszerboltokat, és 600 lejtől kezdődő pénzbírságra számíthatnak azok, akik egészségügyi pecsét nélküli bárányhúst forgalmaznak.

A sepsiszentgyörgyi központi piacon szerdán és csütörtökön szervezik a húsvéti vásárt, amelyen kézművesek, népművészek és kisállatkereskedők kínálhatják portékáikat.

Kimaradt?