Mégis indulhat Vadim Tudor az EP-választásokon

Jogerős ítéletben úgy döntött kedden a Bukaresti Táblabíróság, hogy mégis indulhat Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke az európai parlamenti választásokon – számolt be a Mediafax.

A nacionalista, magyarellenes párt jelöltlistáját a Központi Választási Iroda (BEC) egy hete azért utasította el, mert az alakulat nem teljesítette a jelöltállítás feltételeit. Vadim Tudor fellebbezett a Bukaresti Törvényszéken, ám óvását április 6-án első fokon elutasították. Újra óvott, és a táblabíróság már másként ítélkezett.

A PRM elnöke 225 ezer támogatói aláírást csatolt a jelöltlistához. A BEC azonban megállapította, hogy hiányosak 29 ezer támogató személy adatai, ezért a párt nem rendelkezett az induláshoz szükséges aláírással. Vadim Tudor a törvényszéken és a táblabíróságon is azzal érvelt, hogy ha a választási iroda figyelmezteti a PRM-t, akkor lett volna idejük kiküszöbölni a hiányosságokat.

Mint ismert, a május 25-i EP-választásokra a PRM nevében két jelöltlistát is megpróbáltak bejegyezni. Az egyiket Vadim Tudor, akit egy általa szabálytalannak tekintett kongresszuson tavaly leváltották a párt éléről. A másikat pedig a zendülők PRM-elnöke, Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori magyarfaló polgármestere.A BEC Funar listáját is elutasította, mert a pártjegyzékben nem ő szerepel pártelnökként.

A Bukaresti Táblabíróság elfogadta szerdán Mircea Diaconu független jelölt óvását is, így az ismert színész is indulhat az EP-választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?