Olcsóbb lehet az iskolabuszok működtetése

Hétfőn a szenátusban megszavazták azt a törvénykezdeményezést, amely szavatolja az iskolabuszok szállítási licenc kiváltásáért felszámított illetékmentességét .

,,Egy ilyen szállítási licenc beszerzése nagyon költséges. A helyi önkormányzatoknak és az iskoláknak komoly anyagi megterhelést jelent ennek kiváltása. Hiányában azonban a közúti hatóság akár a forgalmi engedélyt is bevonhatja, a kiszabott bírság pedig több ezer lejre rúg” – fejtette ki Pataki Csaba, a törvénymódosítást kezdeményező RMDSZ szenátora.

A politikus leszögezte, az iskolabuszt kizárólag a tanulók szállítására szabad használni. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy ezek az járművek nem fognak átesni a kötelező műszaki vizsgálatokon, csupán azt, hogy a vizsgálatok az iskolabuszok estében ingyenesek lesznek. A szállítási licenc kiváltásán megtakarított összeget az iskolabuszok karbantartására, szervizelésére, biztonságosabbá tételére lehet fordítani.

A tanulás szabadságának alkotmányos joga nem csupán az iskolai oktatásban való részvétel lehetőségét foglalja magába, hanem biztosítania kell azt a jogot is, hogy a diák az iskolabusz igénybevételével, biztonságban eljuthasson a saját oktatási intézményébe – véli Pataki. A nagy többséggel elfogadott törvényjavaslat akkor lép életbe, ha azt a képviselőház is megszavazza.

Kimaradt?