Iktatták a diszlexiás gyerekek oktatását segítő törvénytervezetet

Kedden iktatták azt a törvénytervezetet, amely a diszlexiás gyerekek oktatásának sajátos jellegét kívánja szabályozni, köszönhetően a javaslatot benyújtó Markó Attila RMDSZ-es sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselőnek.

A diszlexiás gyerekek nem betegek, nem is fogyatékosak. A diszlexia pusztán egy tanulási zavar, amely nem igényel más típusú oktatást, módszereiben másfajta figyelmet viszont határozottan igen” – hangsúlyozta Markó Attila. A kezdeményező elmondta: sepsiszentgyörgyi szülők és pedagógusok keresték meg ezzel a problémával, majd a konzultáció kibővült, végül Maros és Kovászna megyei civil szervezetek, pedagógusok, gyerekpszichológusok, tanfelügyelők, szülők, iskolaigazgatók is bekapcsolódtak.

A javaslat a tanügyi törvényt egészítené ki. Mivel ez nem tartozik a speciális oktatás körébe, ezért a rendes oktatási rendszeren belül próbál erre a sajátos helyzetre törvényi megoldást adni: előírná a gyerekek kötelező felmérését az elemi oktatás első két évében, a különböző tantárgyak esetében oktatási módszertani sajátosságok bevezetését szorgalmazná, legalább városi szinten osztályok létrehozását javasolná a rendes iskolahálózat keretében, valamint esetenként segédeszközök használatát tenné lehetővé akár vizsgákon is.

A diszlexiás gyerekek oktatására vonatkozó kezdeményezést az RMDSZ képviselői mellett a Képviselőház Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szakbizottságának minden tagja aláírta.

Kimaradt?