DNA

DNA: a kormányfőig nyúlnak egy korrupciós ügy szálai

A miniszterelnöki irodában, Victor Ponta tudtával követte el Adrian Duicu Mehedinţi megyei szociáldemokrata tanácselnök azoknak a bűncselekményeknek egy részét, amelyek indokolták a politikus előzetes letartóztatását – állítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A román sajtó kedden közölt részleteket a többek között befolyással történő üzérkedéssel gyanúsított Duicu harminc napos vizsgálati fogságba helyezésének bírósági indoklásából. A dokumentum lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveit is tartalmazza.

A DNA szerint a jegyzőkönyvek azt bizonyítják, hogy a tanácselnök a kormánypalotában, Victor Ponta irodájában „intézte el”, hogy az időközben szintén letartóztatott Mehedinţi megyei rendőrparancsnok megőrizhesse posztját, s később előléptessék. Cserében Constantin Ponea megígérte Adrian Duicunak: ügyész feleségén keresztül közbenjár annak érdekében, hogy a politikus megszabaduljon egy összeférhetetlenségi ügyében esedékes bűnvádi eljárástól. 

A lehallgatott beszélgetések alapján az ügyészek azt állítják, hogy amikor Adrian Duicu felkereste, a kormányfő az irodájába hívatta az országos rendőrparancsnokot. A tanácselnök pedig meggyőzte Petre Tobát, hogy őrizze meg tisztségében Constantin Poneát, s a későbbiekben léptesse is elő.

A HotNews kérdésére Victor Ponta azt mondta: nem tud arról, hogy ilyen beszélgetés zajlott volna az irodájában, de az szerinte nem törvényszegés, ha a miniszterelnök magához hívatja az országos rendőrparancsnokot. „Kormányfő vagyok, a rendőrség pedig a kormány fennhatósága alá tartozik” – jelentette ki.

A Gândulnak Ponta kitérő választ adott az irodájában lezajlott beszélgetést firtató kérdésre. Csak annyit mondott, hogy „kivégzésnek” tekinti a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei tanácselnökei ellen indított ügyészségi eljárásokat. Utalt ugyanakkor arra, hogy az államfő bosszúját látja ebben.

Kapcsolódók

Kimaradt?