Megkezdődött az iskolai év: nulláról indulnak

Több mint 3,2 millió diák kezdte meg hétfőn az iskolai tanévet, egy héttel később a megszokott időpontnál. Az új tanév számos olyan változást hoz, amely a diákokat és a tanárokat egyaránt érinti. A előkészítő osztályok bevezetése, a magániskolába járó diákok állami támogatása és a szakmai érettségi csak néhány azokból a rendelkezésekből, amelyek ősztől lépnek életbe.

A tanév szerkezete is más

Mivel az iskolai év a hagyományosnál egy héttel későbben kezdődött, a diákok tavaszi vakációja egy héttel rövidebb lesz. A tanévben az elképzelt 36 hét helyett csak 35 hét lesz, az iskolai év 171 munkanapot foglal magába. Az idei első vakáció iskolakezdés után 7 héttel, november 5-11. között lesz, a következő szünidőt 2012. december 22. – 2013. január 13. közötti időszakra ütemezték.

A második félév 2013. január 14-től április 5-ig tart, ezt követi a tavaszi vakáció 2013. április 6–14. között. Április 15-től június 21-ig tart a következő szorgalmi időszak, a nyári szünidő pedig június 22-én kezdődik. A diákoknak az első félévi dolgozatot 2012 november 30-ig, a második félévit 2013. május 25-ig kell megírniuk az oktatási minisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint.suli2

Tudjál többet, légy jobb!

A minisztérium a korábbi tárcavezető, Daniel Funeriu által indítványozott Iskola másként programot idén Tudjál többet, légy jobb! programra cseréli. Ezek szerint 2013. április 1–5. között, a megszokott órarendtől eltérően, iskolán kívüli nevelői tevékenységeket lehet majd kipróbálni: kulturális, sport, műszaki-tudományos aktivitásokat, az emberi értékek támogatását ösztönző programokat (önkéntesség, szociális munka stb.). A diákok kötelesek részt venni azokon a tevékenységeken, amelyekre beiratkoznak.

Botladozó előkészítő

A legvitatottabb változtatást az új tanévben az előkészítő osztályok bevezetése jelentette. Az óvodai előkészítő csoportot feloszlatták, így a 2005-ben született gyerekeket az előkészítő osztály elvégzése nélkül vették fel elsőbe, a 2006-ban születettek pedig hétfőn a nulladik osztályokban kezdték a tanévet. Idén mintegy 127 ezer előkészítős ült először az iskolapadba, a kicsik közül többen olyan osztályokban tanulnak majd, amelyeket felváltva használnak a nagyobb osztályokkal, annak ellenére, hogy a tanfelügyelőségek 5 500 terem berendezésére vásároltak összesen 26 millió lejből külön bútorzatot.{loadposition otp}

Az nulladik osztály iránti bizalmatlanságot az is fokozta, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta az előkészítők bevezetésének az elhalasztását. A minisztérium kitartott azon elképzelése mellett, hogy a nulladik osztályokat elindítsa, viszont fennáll annak a lehetősége, hogy jövő ősztől a 6 éves gyerekek ismét az óvodában kezdjék a tanévet. A tárca az első félév végi kiértékelő után dönt az előkészítők további sorsáról.

Mi tanulnak a nulladikosok?

A nulladikosok tananyagcsomagja a következő szakterületeket érinti: kommunikáció, társadalmi nevelés, matematika és környezet felfedezés, zene és mozgás, információs és kommunikációs technológiák, testnevelés és sport, tanácsadás, vizuális művészetek és kézimunka, valamint vallás. A gyerekek nem kapnak majd jegyeket és minősítéseket, a pedagógusok az előkészítősök életkorának megfelelően a jutalmazás módszerét alkalmazzák, a kicsik például színes pontokat kaphatnak.

Andronescu: az előkészítők bevezetése hibás döntés volt. „Az előkészítő osztályok számára szükséges körülmények megteremtése óriási erőfeszítésbe került. Néhány hónappal ezelőtt még semmink sem volt, se pénz, se elkezdett munkálatok. A  kormány részéről óriási támogatást kaptunk, és a tanfelügyelők nem voltak szabadságon” – ismertette a tanévkezdés alkalmával Ecaterina Andronescu Târgu Jiu-on. Hozzátette: örül annak, hogy a nulladikosok számára is megfelelő körülmények közt kezdődik az év.  A nyár folyamán több kémia és fizika labort számoltak fel azért, hogy az előkészítő osztályoknak helyet adjanak. Ehhez kapcsolódóan a tárcavezető elmondta: nagyon sajnálja, hogy meghozták ezt a döntést, miszerint az előkészítősök az iskolába járnak, szerinte ez egy téves határozat volt, amely sok bonyodalmat vont maga után. „Az első félév után felmérjük a nulladikosok helyzetét és gondolkodunk azon, hogy ezeket az osztályokat visszavezessük az óvodába” – közölte Andronescu.   Hangsúlyozta: az előkészítő, mint képzés meg kell maradjon, de az elvett termeket eredeti rendeltetésük szerint vissza kell állítani.

Felmérők a II., IV. és VI. osztályban

A 2012-2013-as tanév egyik újítása a másodikosok képességfelmérése lesz. A minisztérium azt szeretné megtudni, hogy két iskolai év iskolázás után mennyire tudnak írni, olvasni és számítani a gyerekek, ezért két 50 perces tesztet vezetnek be. A felmérést 2013. május 14-15-én a tanórák ideje alatt tartják majd meg. A diákok a tesztekre nem kapnak olyan jegyet vagy minősítést, ami bekerül a naplóba.

Idén ugyanakkor nemzetközi modellt követve mintavételszerűen a negyedikesek tudását is felmérik, a gyerekek elemi osztályokban szerzett tudását vizsgálják. Továbbá az év végén a hatodikos diákokat is kiértékelik, valamennyi iskolának két transzdiszciplináris vizsgát kell megszerveznie: nyelv és kommunikáció, illetve matematika és tudományok témakörökben.

Ismét bevezetik a szakoktatást

Az idéntől újraindított szakiskolákat végző diákok tanulmányaik befejezésével olyan oklevelet kapnak, amellyel a szakmai képesítésük megszerzése után Romániában vagy bárhol az Európai Unióban alkalmazhatják őket. A szakképzés befejezése után a tanulók egy olyan okmányt is kapnak, amely lehetővé teszi számukra a középiskolai tanulmányaik folytatását (XI. osztálytól).suli3

Újdonság, hogy a címzetes tanári vizsgát idén az iskolák szintjén szervezik majd meg, az oktatási minisztérium már nem szervez ilyen jellegű központosított vizsgákat. A hatályban lévő törvények szerint az iskola felmérés és interjú alapján, közvetlen módon alkalmazza a tanárait. A pedagógusok meghatározott időre érvényes alkalmazási szerződést írnak majd alá. A véglegesítő vizsgával rendelkező oktatók esetében a munkaszerződés meghatározatlan időre szól. A másik újdonság az, hogy a kezdő tanárok egy évig egyik idősebb kollégájuk felügyelete alatt végzik majd a munkájukat.

Idén szeptember 17-től bevezetik az iskolákba a normatív finanszírozást, így az oktatási törvény szerint a magániskolába járó diákoknak is állami támogatás jár. Pontosabban: az állam a magán oktatási intézményeknek is fizetni fogja azt az évi 2000-3000 lej közötti támogatást, amely egy diákra jut.

Bevezetik a kétszintes érettségit?

Az iskolai év megkezdése napján egyelőre kérdéses az úgynevezett szakmai érettségi sorsa. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter kitart a kétszintes felmérés mellett, amely szerint a diákok választhatnak a már hagyományos országos érettségi, illetve a szakmai érettségi között. Azok a diákok, aki az utóbbi mellett döntenek, sikeres vizsga esetén olyan oklevelet kapnak majd, amellyel ugyan nem lehet egyetemre jelentkezni, de az okmány alapján alkalmazhatják őket.

Victor Ponta: elhamarkodták az előkészítőt. „A hatóságok elsiették az előkészítő osztályok bevezetését. Ezekre szükség van, de nem ettől az évtől, és nem az iskolában, hanem az óvodában van a helyük” – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök hétfőn Târgu Jiu-on, ahol egy iskolai tanévnyitón vett részt. A politikus hozzátette: a nulladik osztály a szülőknek is sok fejtörést okozott. „A gyereknek még egy évig abban az óvodában kellett volna maradniuk, ahova eddig is jártak, hogy ez után minél jobban felkészülve kezdhessék az első osztályt” – hangsúlyozta Ponta.

Kimaradt?