Különös figyelmet kapnak a gólyák Érendréden

Nem elég csak számolni a gólyákat, védeni kell őket, de főleg törődni is kell velük –mondta a maszol.ro-nak Papp Tibor, a Szatmár megyei Érendréd polgármestere azzal kapcsolatban, hogy az egyik székelyföldi település 37 fészekkel Európa Gólyásfalu címének elnyerésére pályázik.

Ha egyáltalán van ilyen, szerinte előbb-utóbb az érmelléki község is megkaphatja, mert náluk is mind több a gólyafészek, s egy nyugdíjas tanár, Bontea Alexandru irányításával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával részletekre is kiterjedő tevékenység folyik a vándormadár védelmére.

A polgármester különösen fontosnak tartja, hogy Bontea tanár úr a fiatalokat, főleg az iskolásokat is bevonta ebbe a természetvédő munkába. Elsősorban ők a segítőtársai abban is, hogy a környékről általában minden sérült gólya  időben eljut az ő telkén lévő „gólya-klinikára”. Érendrét önkormányzata azzal is kifejezi az ember közelségét olyannyira kedvelő nagymadár iránti tiszteletét, hogy a település napját néhány éve Gólyafesztivál címen szokták megtartani. Ilyenkor a gólyavédelem még inkább az érdeklődés központjába kerül, s felelevenítik a gólyához fűződő hagyományokat, népi hiedelmeket.

Kimaradt?