Országos küldöttgyűlést tartott az RMPSZ

Szovátán tartotta Országos Küldöttgyűlését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), ahol az elmúlt évek tevékenységének bemutatására és értékelésére került sor.  A szombati találkozón részt vett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Király András György oktatásügyi államtitkár, illetve Magyari Tivadar az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese is.

Burus-Siklódi Botond , az RMPSZ elnöke évértékelő beszédében kifejtette: tevékenységük jelentős részét a hagyományos programjaik és továbbképzéseik megszervezése mellett a regionális oktatási központok működésének fejlesztése, illetve az anyanyelvi oktatás szakmai érdekvédelme képezte 2013-ban is. Az elnök a magyar politikai érdekképviselet összefogásának szükségességét hangsúlyozta. ,,Határozott véleményünk az, hogy romániai magyar oktatásügy csak egy van, tehát oktatáspolitika is csak egy lehet. Erre talán most nagyobb szükség van, mint valaha” – hívta fel a figyelmet.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében elmondta: az EU nem szól bele az oktatási kérdésekbe, hiszen ezt tagállami hatáskörként kezeli, mégis vannak olyan programjai, amelyek az erdélyi magyar fiatalok képzését is pozitívan befolyásolják. ,,Az EU lehetőséget biztosít arra, hogy fiataljaink külföldön tanulhassanak, vagy pedagógusaink szakmai továbbképzéseken vehessenek részt” – mutatott rá a képviselő, kiemelve az Erasmus+  program lehetőségeit. Sógor Csaba arra is kitért, hogy növelni kell a költségvetés azon fejezetét, amelyet oktatásra lehet fordítani, hiszen európai példák mutatják, hogy azok az országok sikeresek, ahol tudják, hogy az ország fejlődése érdekében a kiművelt főbe érdemes befektetni.

Király András oktatásügyi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy bár nem könnyű ez az időszak az oktatásügyi kérdések szempontjából, a pedagógusok sosem veszíthetik el hitüket, hiszen a nemzet napszámosaiként felelősséggel tartoznak a jövő generációjáért. 

 Magyari Tivadar az RMDSZ oktatásügyi főosztályának nevében köszöntötte a pedagógusokat. ,,A magyar oktatás igen bonyolult időszakában vagyunk és önök azok, akik benne vannak a mindennapi munkában. Az RMPSZ egy hiteles partner az RMDSZ számára, továbbra is számítunk a véleményükre” – mutatott rá Magyari Tivadar.

Kimaradt?