Kelemen: az RMDSZ jövője a tét május 25-én

„Nem azt várjuk karba tett kézzel, hogy az Európai Unió minden problémánkat megoldja, hanem azt akarjuk, hogy Európa minél hamarabb nézzen szembe azzal a valós ténnyel, hogy a sokmillió tagot számláló őshonos kisebbségek helyzetét rendezni kell” – hangsúlyozta politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton Déván, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének tisztújító közgyűlésén.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, Winkler Gyula és Sógor Csaba az elmúlt öt évben arról gondoskodott, hogy az erdélyi magyar emberek üzenetei eljussanak az európai intézményekhez, hogy ez az 1,3 milliós őshonos nemzeti kisebbség, amely értéket teremtett, és értéket kíván teremteni ezután is, hallassa a hangját Brüsszelben, vagy Strasbourgban.

A szövetségi elnök kifejtette, az RMDSZ számára 2014-ben az európai parlamenti választások bírnak a legnagyobb fontossággal, mert ennek a megmérettetésnek a tétje nem csupán az európai képviselet. „Ha az RMDSZ jelöltjei nem jutnak be az európai parlamentbe, akkor itthon is meggyengül a politikai súlyunk – nehezebben tudjuk érvényesíteni akaratunk. Az idei választások tétje tehát túlmutat az európai képviseleten. A május 25-i választásokon a magyarság itthoni képviseletéről, az RMDSZ jövőjéről szavazunk” – jelentette ki.

Kelemen Hunor az RMDSZ európai parlamenti listavezetőjéről, Winkler Gyuláról kijelentette, tapasztalata, szakértelme és óriási munkabírása teszi őt alkalmassá arra, hogy újabb 5 évig képviselje az erdélyi magyarok érdekeit Brüsszelben.

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlésére a 16 helyi szervezete 108 küldöttet delegált, amelyből 105-en vettek részt a szombati eseményen. Winkler Gyula megyei elnök újabb két éves mandátumra kapott bizalmat a küldöttektől, 95 igen, 9 nem szavazattal. A tisztújító gyűlésen felszólalt Borbély Károly energiaügyi államtitkár, Kocsis Attila, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, köszöntötték a jelenlevőket a román pártok megyei elnökei, képviselői. 

Az RMDSZ elnöke a továbbiakban a szövetség kormányzati szerepvállalásáról beszélt, kihangsúlyozva, a közösségi jogok, az anyanyelv használata, az oktatás, vagy a kultúra nem ideológiai kérdés, hanem érdekérvényesítés, érdekképviselet.

„Az RMDSZ nem egy ideológiai döntést hozott, amikor a kormányra lépés mellett határozta el magát. Mi ebben a kormányban az Európai Néppárt értékeit képviseljük, a jogállamiságot, a demokratikus elveket. Az RMDSZ számára az a legfontosabb, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel az romániai magyar emberek ügyeit a leghatékonyabban tudja képviselni” – részletezte Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. 

Kimaradt?