Ezek a fogászati szolgáltatások lesznek ingyenesek

Fogászati szolgáltatások is szerepelnek a biztosító által fizetett egészségügyi alapcsomagban. Ezek listáját az economica.net hozta nyilvánosságra pénteken. A közvitára bocsátott keretszerződés értelmében a szolgáltatások egy részének árát teljes mértékben téríti a biztosító, másokat pedig csak részben.

A fogászati ellátás egy része ingyenes lesz azokban a magánrendelőkben, amelyeknek szerződésben állnak az egészségbiztosító pénztárral.  A tervezet szerint 100 százalékban téríti a biztosító az időszakos fogászati vizsgálatokat és ellenőrzéseket a 18 év alatti, illetve törvény által kedvezményezettek személyeknek. E két kategória számára ingyenes az egyszerű fogtömés, nem kell fizetniük a fogíny egyes kezeléseiért, és az ideiglenes fogukat is ingyen kihúzza az orvos. Az állandó fogak kihúzásáért csak a 18 év fölöttieknek kell fizetniük, de csak 40 százalékát a beavatkozásnak.

A zsibbasztás és fogcsatorna-tisztítás valamennyi, biztosítással rendelkező páciens számára ingyenes, ugyanúgy a fogínysorvadás kezelése is. A kificamodott állkapocs helyreállításért sem kell fizenti, protézisért csak a törvény kedvezményezetteinek nem kell fizetniük, viszont a megkárosodott protéziseket ingyen helyreállítják.

Minden egyéb fogászati beavatkozás és szolgáltatás csak a 18 éven aluliak számára lesz térítésmentes – olvasható a tervezetben. A keretszerződés értelmében az egészségügyi biztosítónak pontos nyilvántartása lesz valamennyi biztosított fogászati helyzetéről. A keretszerződés ugyanakkor pontosítja azt is, hogy az adott beavatkozást milyen gyakorisággal veheti igénybe a lakosság.

Kimaradt?