Kolozsvárra is eljutott a RoboBraille-technológia

Alaposan megkönnyíti a romániai látássérült diákok életét egy dán találmány, amellyel maguk alakíthatják át a szükséges olvasnivalókat e-könyvre, audiokönyvre, Braille-írásra. A kolozsvári Vakok és Gyengénlátók Speciális Iskolájában szerdán délelőtt mutatták be a különleges nyomtatót.

A gépezet hivatalos átadóján az iskola igazgatója,  Roxana Elena Cziker köszönetét fejezte ki a megyei tanácsnak és a Clujul Pedalează Egyesületnek, amelyek anyagilag támogatták a RoboBraille technológia elérhetővé tételét.

Az eseményen jelen volt a találmány ötletgazdája, Lars Ballien Christiensen, aki azt hangsúlyozta ki, a nyomtató előnye, hogy bárki számára napi huszonnégy órában, heti hét napon át elérhető, ráadásul minden nyomtatott dokumentum titokban maradhat, hiszen nincs szükség arra, hogy egy fogyatékkal élő más ember segítségét kérje.

A nyomtató internetes kapcsolatban áll a www.robobraille.org honlappal, ahová a szükséges szövegeket kell feltölteni. A szövegek átalakítása ezután kezdődik: lehet Braille-írássá alakítani, mp3 formátumúvá konvertálni – a program által támogatott nyelvek függvényében –, de e-könyvvé is formázhatjuk, illetve különböző dokumentumokká.

A dán Synscenter Refnaes által kifejlesztett mechanizmus 2004-ben indult útjára, több nemzetközi díjat elnyert már, mostantól pedig román nyelven is elérhető, ahogy akár magyarul is. A kolozsvári líceum egyelőre egy nyomtatót vásárolt, de tervezik, hogy a túlterhelést megelőzendő egy másodikkal bővíti az iskola felszerelését.

Kimaradt?