Fogyasztható palackot fejlesztettek ki londoni diákok

Nagy előrelépés lehet a műanyag PET-palackoktól hemzsegő világban a speciális gélszerű anyagból készült fogyasztható palack, hiszen így a műanyag szemétmennyiség jelentősen csökkenhet. A nem mindennapi találmányt londoni diákoknak köszönhetjük.

Két évvel ezelőtt az amerikai Concorde városban határoztak arról, hogy nem kérnek a palackozott vizek árusításából, ezek helyett inkább köztéri kutakat alakítottak ki, ahol bárki csillapíthatja szomját, és ha netalán akadt odahaza üres PET-palack a lakásban, azt is nyugodtan meg lehetett tölteni.

San Francisco városa is március közepén szánta el magát és hozott egy történelminek is nevezhető döntést: ezentúl nem lehet a közterületeken és közintézményekben palackozott vizet forgalmazni, hiszen a város célja, hogy 2020-ig teljesen eltűnjön a szemétlerakókból a műanyag üveg.

https://www.youtube.com/watch?v=T4AVSDYLVQU&feature=player_detailpage

A londoni diákok most viszont egy olyan speciális gélszerű anyagot fejlesztettek ki, amelybe ha beletöltjük a folyadékot, akkor egy vékony réteg ejti csapdába a vizet, így azt a tenyerünkbe véve megihatjuk, a bevonat pedig teljes mértékben fogyasztható és emészthető is. Még azonban várni kell, amíg az új felfedezés használatát engedélyezik, mivel nem lehet még tudni, hogy hogyan lehet ezeket tisztán tartani, és hogy ne hasadjanak el túl korán.

A rendkívül hasznos és érdekes találmányt Ooho-nak nevezték el és akár teljes átformálgatja a palackozott vizek piacát, és előállítása is olcsó.

Kimaradt?