Jutalmazzák a Fideszt és ódzkodnak a Jobbiktól a székelyföldiek

Jutalmazzák a Fideszt, büntetik a baloldalt, és ódzkodnak a Jobbiktól – írja kedden megjelent székelyföldi riportjában az Origo.

A portál munkatársa az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács több demokrácia-központjaiban járt, és nem talált olyan szavazót sem Marosvásárhelyen, sem Sepsiszentgyörgyön, aki bevallotta volna, hogy nem a Fideszre voksol. Egyetlen fiatal férfival találkozott Sepsiszentgyörgyön, aki regisztrált ugyan, de nem akarta elmondani, hová szavaz.

Arról, hogy miért kell a kormánypártot támogatni, nagyjából mindenkinek hasonló a véleménye. Egy 20 év körüli marosvásárhelyi férfi indoka az volt, hogy mivel a Fidesz-kormány tette lehetővé a határon túli magyarok számára a választáson való részvételt, annyi a minimum, hogy Orbán Viktorékat támogatják.

A megkérdezettek többsége a Jobbikot is elutasította. Egy marosvásárhelyi férfi a románok és magyarok békés együttélését féltette a radikális párttól. „Ide az a fajta nacionalizmus, amit ők kínálnak, nem kell. Erdély olyan, amilyen, nem azt kell nézni, hogy a románok vagy a magyarok voltak-e itt először, azt kell nézni, hogy most kik vannak itt. A jövő a fontos” – mondta.

Vonáék elutasítottsága az Origo riportere szerint azért is érdekes, mert a Jobbik volt az egyetlen párt, amelyik érdemi kampányt folytatott Erdélyben. Szórólapjaikra Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is emlékeztek a helyiek, emellett a párt lakossági fórumokon is igyekezett megismertetni magát a határon túli választókkal.

A portál emlékeztet arra, hogy az EMNT irodái általában az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodái is, e párt megalapításáról 2010-ben döntött az EMNT. A két szerv gyakorlatilag szimbiózisban él, az EMNP több vezető tisztségviselője az EMNT-ben is birtokol valamilyen pozíciót. Felidézi: az Átlátszó többször írt arról, hogy az EMNT-nek juttatott magyar állami támogatások az EMNP-nél csapódhatnak le, ezzel a párt kikerüli azt a román jogszabályt, amely szerint romániai párt nem fogadhat el pénzügyi támogatást külföldről.

Kimaradt?