Negyedfél évtized késéssel digitalizálják a Big Bent

A BBC rádióállomás már 1980-ban felvetette, a terv jövőre valósulhat meg: digitalizálják a híres londoni órát, a Big Bent.

A tájékozottabbak tudják, hogy a Big Ben a London északi részén felépített Westminster-palota óraszerkezetének, illetve – főleg – azzal összekapcsolt harangjának neve. Az óra pontosságáról, a harang 13,5 tonnás tömegéről ismert. A „Nagy Ben” az angol főváros híres jelképe.

Az óra története külön érdekesség. A Westminster-palota épületének eredeti óratornya 1834-ben tűzvészben elpusztult. Az angol parlament székházául szolgáló palota újjáépítésekor, hosszú viták után, csak egy műkedvelő órás, Edmund Beckett Denison vállalkozott egy új óramű elkészítésére.

Viszont a digitális korban a divat ellenállhatatlanul hat: bár egy közvélemény-kutatás során a megkérdezett londoniak kétharmada a régi „fazon” megtartása mellett szavazott, a városatyák úgy döntöttek, haladnak a korral: az órának meg kell újulnia. Természetesen a digitális kijelző semmit sem változtat a harang hangján. (Értesülések szerint azonban a harangszót is digitálisan rögzített felvételről fogják bejátszani.)

Az új óra felavatását egy év múlva tervezik, az óraváltás napján London népe és a várhatóan több ezer turista éjfélkor színpompás tűzijátékot csodálhat meg a Big Ben tövében, a London Eye környékén. 

Kimaradt?