EU

Továbbra is vezeti Románia az uniós baleseti statisztikákat

Továbbra is Romániában történik a legtöbb halálos kimenetelű közúti baleset az Európai Unió szintjén. Tavaly a balesetekben elhunyt személyek száma 92 volt a millió lakosra számítva, ez 9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de még így is a legmagasabb a kontinensen – írja a Mediafax az Európai Bizottság jelentése alapján.

2010 óta folyamatosan csökken ez az arány, akkor egymillió lakosból 117-en haltak meg közúti balesetben, 2012-ben 101, 2013-ban pedig 92 ember esett áldozatául a közúti forgalomnak. Az esetek többségét – mintegy 60 százalékát – városi környezetben regisztrálták.

Az európai átlag 52 haláleset millió lakosonként. Romániát Lengyelország és Luxemburg követi a "halálos" listán, 87 tragikus kimenetelű balesettel egymillió lakosra számítva, míg Svédországban és Nagy-Britanniában a legbiztonságosabb a közlekedés: évente 28, illetve 29 személy veszti életét a forgalomban, egymillióból.

Az Unió 2020-ig megvalósítandó akciótervvel, az utak minőségének javítására, a járművek állapotára és a gépkocsivezetők viselkedésére vonatkozó direktívákkal próbálja csökkenteni a közúti balesetek számát és az emiatt történő halálesetekét is. Az Európai Bizottság kimutatása szerint az elmúlt 3 évben uniós szinten mintegy 17 százalékkal sikerült csökkenteni a halálos balesetek számát, ez pedig körülbelül 9000 emberéletet jelent – olvasható a jelentésben.

Kimaradt?