Kulcsos szeméttárolókat helyeznek el Sepsiszentgyörgyön

Kulcsra zárható szemétlerakó helyekért versenyezhetnek a sepsiszentgyörgyi lakótársulások. Tóth Birtan Csaba, a Tega köztisztasági vállalat igazgatója elmondta: eddig három helyszínen szereltek fel kulcsrazárható szemetes konténereket, ezek előnye, hogy a guberálók nem férnek hozzá a konténerek tartalmához, így nem is szórják szét köztéren a szemetet.

Emellett a József Attila utca és a Kálvin tér egy-egy tömbházában bevezették az ajtóról-ajtóra való szelektív hulladékgyűjtő rendszert is. Ennek lényege, hogy a lépcsőházban minden lakrész számára különböző hulladéknak szánt edényeket helyeznek el, a lakók már otthonukban szétválogatják a szemetet, és a hét minden napján más-más jellegű hulladékot helyezzenek ki, például egyik nap papírt, másnap műanyagot, fémet. A köztisztasági dolgozók a bejárati ajtók elől viszik el a szelektív hulladékot, lemérik, és a családok számára leszámítják annak árát a havi szemétszállítási díjból.

Tóth Birtan Csaba szerint a rendszert kibővítenék a város többi, négyemeletes tömbházának környékére is. Mivel sok az igénylő és kevés a rendelkezésre álló összeg, versenyt hirdetnek a lakótársulások számára. A Tega Rt idén 200.000 lejt szán erre a célra, és várják azon tömbházak jelentkezését, akik vállalnák, hogy a költségek legtöbb felével hozzájárulnak a zárható lerakók építéséhez, de az is feltétel, hogy a köztisztasági vállalattal végeztessék a zöldövezetek karbantartását, ne legyen tartozásuk és a lakók legalább 80 százalékának beleegyezésével rendelkezzenek.

Tóth Birtan Csaba számításai szerint 1,5 millió lejből lehetne minden négyemeletes tömbház mellé zárható lerakót építeni, így ha a lakók készek pénzt áldozni erre a célra, öt év alatt mindenhová ilyent tudnának szerelni.

A Tega köztisztasági vállalat ezzel az akcióval is a szelektív hulladékgyűjtést erősítené, ugyanis idéntől minden tonna, válogatás nélkül lerakott hulladék után 50 lejt kell be fizetni a Környezetvédelmi Alapba. A Tega rt. tavaly 1200 tonna válogatott hulladékot értékesített, míg tavalyelőtt kevesebb, mint 1000 tonnát.

Kimaradt?