Számolják a kutyákat Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági rendészek ebben az időszakban leigazolják az utcán kutyát sétáltatókat, és ellenőrzik, hogy a háziállat be van-e jelentve, és tulajdonosuk fizeti-e utánuk a havi 7 lejes köztisztasági illetéket, számolt be Tóth Birtan Csaba.

A Tega Rt igazgatója emlékezteti a tömbház lakókat, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat városgazdálkodási szabályzata kötelezi a lakókat, hogy bejelentsék házi kedvenceiket, és fizessék utánuk a havi 7 lejes köztisztasági illetéket. A helyi tanács ellenőrzési és büntetési jogkörrel is felruházta a köztisztasági rendészeket, mutatott rá az igazgató.

Azért ellenőrzik az utcán sétáltatott ebeket, mert a szabályzat 2012-es életbe lépésekor 727 tömbházban tartott kutyát jelentettek be, de ezek száma mostanra 496-ra csökkent, vagyis több százan elmulasztják a köztisztasági illeték befizetését. Az érintetteket felszólítják, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek, ellenkező esetben 50 és 150 lej közti bírságot kaphatnak.

Emellett büntetik azokat is, akik nem takarítják össze kutyájuk piszkát a közterületről. A Tega köztisztasági vállalat a város területén 60 hulladéktárolót helyezett el a kutyapiszok számára, ezekbe minden reggel műanyag tasakokat helyeznek el, mondta Tóth Birtan Csaba, aki szerint havonta összesen 30000 tasakot biztosítanak a kutyatartók számára, ezek egy részét azonban ismeretlenek rendszerint ellopják.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elfogadott városgazdálkodási szabályzat arról is határoz, hogy a tömbház-lakásokban nem szabad kettőnél több kutyát vagy macskát tartani, illetve tilos a házi kedvenceket a teraszokon tartani, aki ezt megszegi 300 és 1000 lej közti összegre büntethető. Emellett tilos parkokban vagy játszótereken sétáltatni a kutyákat.

A szabályzó szerint a magánházaknál is tilos öt sertésnél, szarvasmarhánál és juhnál többet tartani, illetve a szárnyasok száma se haladhatja meg a húszat. Egy udvaron pedig nem lehet háromnál több kutya sem. A magánházak udvarán lévő istállókat a szomszéd udvartól legkevesebb tíz méterre kell megépíteni. A új városgazdálkodási szabályzó betartását a köztisztasági rendészek és a helyi rendőrség ellenőrzi.

Kimaradt?