Felújították a Nagyszebeni Szórványkollégium udvarát

Visszanyerte régi patináját a Nagyszebeni Szórványkollégium illetve parókiális épület udvara, tudtuk meg a Varró Sándortól, a Nagyszebeni Szórványkollégium lelkész-igazgatójától. A nemrég befejeződött felújítási munkálatokat a Bethlen Gábor Alap által nyújtott támogatás most tette lehetővé.

A felújítás, az épület állagmegőrzése és az udvaron való biztonságos közlekedés mellett lehetővé teszi a szabadtéri rendezvények megszervezését is.  

A felújításhoz szükséges bazalt alapú macskakövet Alsórákosról szállították Nagyszenebnbe és az udvar mintázatának kialakításánál ugyanazt a XVII-ik századi mintázatot vették alapul, melyből mintegy 8 négyzetméternyi felület megőrződött az udvar első felében.

Az 1696-ben, Fieltsch Tamás szelindeki lutheránus lelkész házával együtt elkészült udvar, a XVII-ik század történelmiségét és patináját hordozza magán. Az épület az udvarral együtt1784-ben lett a Református Egyházközség tulajdona. Az udvar a négy évszázaddal ezelőtt divatos macskakő-folyami kő kombinációjával volt kirakva, sajátos mintázat szerint elkészítve. Sajnos az idő múlásával a folyami kő egyre egyenlőtlenebbé vált és a szórványkollégium diákjai állandó potenciális sérülési gondokkal néztek szembe.

Kimaradt?