Kutyaszorítóba kerültek a romániai ebtartók

Már elkezdődött, és év végéig folyamatosan zajlik a háztartásban lévő kutyák összeírása: minden ebtulajdonosnak el kell vinnie kutyáját vagy kutyáit a körzeti állatorvoshoz, vagy az állatorvost kell kihívni a helyszínre. A kutyák újfajta egészségügyi kártyát kapnak, emellett ellátják őket elektronikusan leolvasható azonosítóval, az úgynevezett mikrocsippel.

Az ivartalanítást a törvény által meghatározott szabály szerint végzik a keverék ebek esetében. Ez a műveletsor kutyánként összesen 100-200 lejbe kerülhet a gazdának.

Népszerűtlen a „kutyabevallás"

Több, mint két hete kezdődött el a hivatalos „kutyabevallás”, ám a gazdik nem nagyon sietnek ilyen jellegű megkereséseikkel az körzeti állatorvoshoz. „Hogy úgy mondjam, nem nagyon gyúródnak a kapuban, gyakorlatilag egyetlen személy sem jelentkezett még, amióta bejelentették az országos akciót”, közölte a maszol.ro kérdésére Gáll József körzeti állatorvos. Ugyanakkor arról is tudósított, hogy neki, mármint az állatorvosnak kell vennie a fáradtságot és meglátogatnia minden kutyatartó gazdát.

Gyergyószentmiklóson egyébként jelenleg valamivel több, mint kétezer kutya van nyilvántartásba véve, egészségügyi könyvecskével ellátva, azonban jóval több, a háromezret is meghaladó számú, otthoni tartásban lévő kutyáról tudnak.

Fajtatiszta kutyák országa

„Három kutyám van, mindhárom törzskönyvvel ellátva. Nagyon figyeltem eddig is, hogy minden rendben legyen velük és természetesen ezután is betartom az intézkedéseket. Számomra fontos, hogy a kutyáim rendben legyenek”, nyilatkozta egy gyergyószentmiklósi lány, három fajtatiszta kutya gazdája. Azonban a nem fajtatiszta kutyákat tartó gazdik másképpen vélekednek a rendeletről. „Az országban rendet kell tenni, ez nem kérdés. De lehet, hogy inkább az emberekkel kellene kezdeni, nem a kutyákkal. Én minden esetre nem fogom bejelenteni a kutyáimat, különben is azért van ennyi, mert az utcáról fogadtam be őket, hogy ne ott kóboróljanak, hiszen elég nagy az udvarom, van hely nekik. Most még fizessek is értük, ez nem jogos szerintem”, véli egy több kutyát is tartó gazdi.

Az ivartalanítási törvény szerint a nem fajtatiszta kutyákat kötelező módon ivartalanítani kell, közölte Gáll József körzeti állatorvos. A nyilvántartásban lévőket és nem lévőket egyaránt fel fogják keresni a következő időszakban, hiszen a rendelet szerint fel kell újítani a könyvecskét azoknál a kutyáknál is, akik már rendelkeznek ilyennel. 

Jövő év január 1-jétől kezdődően az azonosítóval és egészségügyi papírokkal nem rendelkező kutyák tulajdonosait 2000 lejtől 10 000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Aki a portáját elhagyja a kutyájával, vinnie kell magával a kutya egészségügyi kártyáját is. A kutyakölyköket világra jöttük napjától számítva 90 nap alatt, illetve eladás előtt kell bejegyeztetni és ellátni csippel. Az elektronikus azonosítóval és egészségügyi lappal már rendelkező kutyák esetében az illetékes állatorvos megvizsgálja, hogy azok megfelelnek-e az új törvénynek, ha igen, akkor nem kell újakat készíteni.

Gyergyószentmiklóson már van rendelet

A gyergyószentmiklósi tanácstestület kutya- és macskatartási szabályzatot fogadott el , 2013/119-es számmal. Ez kimondja, hogy Gyergyószentmiklós területén kisállatot tartani kizárólag az érvényben lévő törvények, közegészségügyi előírások tiszteletben tartásával, valamint az állatok egészségének megőrzése mellett lehetséges.

Valamennyi gazda a kisállatára vonatkozó információkkal együtt nyilvántartásba kerül. A tulajdonosnak rendelkeznie kell a kisállat számára állatorvos által kibocsátott egészségügyi könyvvel, amely tartalmazza az állaton elvégzett egészségügyi beavatkozásokat.

A fél évesnél nagyobb állatot a gazdának kötelessége ivartalaníttatni, legkésőbb 2014. december 31-ig. Ezzel egyidejűleg az azonosításhoz szükséges chipezésnek is meg kell történnie. Minden olyan állattartó, aki kisállatát nem kívánja ivartalaníttatni, 35 lejes díj ellenében megteheti. Kutyát tartani közös udvaron a szomszéd beleegyezésével, tömbházak esetében a lakók felénél eggyel több beleegyezéssel lehetséges (amelyek között a közvetlen szomszédok mindegyikének szerepelnie kell).

Kutyát szabad tartásban számára speciálisan bekerített, zárt helyen engedélyezett, ahonnan sem magán-, sem közterületre kiszabadulni nem tud. Az állat ólját, kennelét pedig a szomszédos háztól legkevesebb 10 méteres távolságban kell létesíteni. A kutya- és macskatartási rendtől eltérő magatartás díja 300-tól 2500-ig lejig terjed az alábbi listában szereplők szerint: egészségügyi könyv hiánya, szomszédok beleegyezése nélküli kutyatartás közös terekben,  nem megfelelő területen való kutyatartás, állatok közterületen való szabadon engedése, nem megfelelő állategészségügyi állapot.

Kapcsolódók

Kimaradt?