Sok lehet a C típusú hepatitiszes beteg, csak nem tudnak róla

A bukaresti „Matei Balş” Járványtani Intézet figyelmeztet valamennyi 1989 előtt született személyt, hogy végeztesse el a hepatitisz C szűrővizsgálatot. Ezt azzal indokolják, hogy 1989 előtt nem ismerték még ezt a vírust, és emiatt sehol a világon nem is mutatták ki a jelenlétét a vérben - írja a Gândul.

Márpedig a C típusú hepatitisz lappangási ideje változó, 14 és 180 nap között fejti ki tevékenységét, és a fertőzöttek nagy valószínűséggel – mintegy 80 százalékos arányban - krónikus hepatitiszben betegednek meg. A krónikus hepatitisz pedig egyenes út a májcirrózis felé, ha nincs időben kezelve – mutatnak rá az intézet szakemberei. Ennek a következményei a fertőzéstől számított 20-30 évet követően jelentkeznek, tehát mostanában.

Adrian Steinu Cercel, az intézmény vezetője minden felnőtt romániainak öt évenként el kellene mennie alapvető szűrővizsgálatokra, amelyek idejében figyelmeztethetnek a szív, a tüdő és az emésztőrendszer betegségeire.

„Ötévente ki kellene vizsgáltatnia magát mindenkinek, aki kockázatos beavatkozáson – tetoválás, piercing, vérátömlesztés – esett át, esetleg óvszer nélkül élt nemi életet” – figyelmeztetett a szakember, aki azt is elmondta, a hepatitisz két súlyosabb formája: B és C típusú, illetve a HIV fertőzés is vérvizsgálattal könnyen kimutatható idejében, amikor még 100 százalékosan gyógyíthatóak ezek a betegségek.

Ugyanakkor az evz.ro korábban arról írt, hogy valóságos véranalízis-maffia működik az országban, amely révén a legtöbb pénzt a hepatitisz szűrővizsgák által szerzik a laboratóriumok. Ugyanis ha az analízisekhez szükséges reagensek nem frissek, vagy a vizsgálatra hozott vér nem az, akkor az eredmény sem valós. A lap munkatársai három különböző laboratóriumnál végeztették el a hepatitisz szűrővizsgálatot, és háromféle eredményt kaptak.

A hepatitisz vírust kimutató vérvizsgálatok ára laboratóriumonként változik, 35 és 60 lej között, ám az Egészségügyi Minisztérium rendszeresen országos szintű program keretében ingyenesen bárki rendelkezésére bocsátja a szűrővizsgálatot, pozitív eredmény esetén azonban a további vizsgálatokat fizetni kell.

Kimaradt?