Nekiment Sógor Csabának a Szociáldemokrata Párt

Támadta Sógor Csabát vasárnap az RMDSZ székelyudvarhelyi kampányindító rendezvényén mondott beszéde miatt a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője. Cătălin Ivan a Mediafaxnak nyilatkozva szélsőségesnek nevezte az európai parlamenti képviselőjelöltet. Sógor Csaba a maszol.ro-nak azt mondta, félremagyarázták a szavait.

A szóvivő azért bírálta Sógort, mert Székelyudvarhelyen állítólag azt mondta: „ha szükséges, megtanítjuk a románokat saját bőrükön érezni azt, hogy milyen a kisebbségi lét”. Ezt Cătălin Ivan úgy értelmezte, hogy a székelyföldi magyarok a régióban élő román kisebbséget akarják móresre tanítani.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője szerint kijelentése bizonyítja, hogy Sógor nem érti meg az európai értékeket. „Szélsőséges beszédével Sógor a választók előtti hitelének elveszítését kockáztatja. Mert nem ebbe az irányba tart Európa és Románia sem” – fogalmazott Cătălin Ivan. Szerinte Székelyföldön nem arról kellene vitázni, hogy ki van kisebbségben vagy többségben, mert a régió fejlődésének kulcsa a harmonikus egymás mellett élés.

Megkeresésünkre Sógor Csaba elmondta: a román politikusok és a román média is félremagyarázták a szavait. „Szombati beszédem után megrohantak a román televíziók is. De csak az egyik vette a fáradtságot, hogy lejátssza a nézőknek az eredeti szövegemet” – mondta a jelölt.

Sógor szerint beszédében valóban elhangzott, hogy a románokat és a franciákat megtanítaná kisebbséginek lenni. „De az nem, hogy a Székelyföldön tanítjuk móresre és nyomorgatjuk a románokat” – magyarázta. Mint mondta, beszédében csak arra utalt, hogy az Európai Parlamentben a románok is kisebbségiek.

„Csakhogy a románok egyből úgy értik, hogy kisebbséginek lenni szenvedést jelent. Ám kisebbséginek lenni azt jelenti, hogy startból egy európai nyelvvel többet beszélek, sokkal érzékenyebb vagyok egy másik közösség problémáira, nyitottabb a dialógusra, mint a többség az irányunkban” – jelentette ki.

Sógor tájékoztatása szerint a román sajtónak azt is elmondta, hogy az EP néppárti frakciójának nagy német delegációja van, mégsem többségként, hanem kisebbségként viselkedik. Emlékeztetett arra, hogy Románia a kisebbségi jogok terén nem éppen Európa bajnoka. „A román sajtónak azt is mondtam: a románok, a görögök és a szlovákok tanulhatnának a jobb tanulóktól, például a finnektől” – fogalmazott a politikus.

A képviselőjelöltet még szombaton védelmébe vette Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. „Rosszul fordították a beszédét. Azt mondta, hogy az Európai Unióban mindannyian kisebbségiek vagyunk, a románok is, és a románoknak is meg kell érteniük, mit jelent nekünk kisebbséginek lenni. Nem a székelyföldi románokról beszélt” – mondta az RMDSZ elnöke a román sajtónak a kampányindító rendezvényen.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?